Rusia, Turcia şi Iranul se întâlnesc la Ankara pentru a discuta situaţia din Siria

Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)
Andrei Popescu
17.09.2019

Liderii Turciei, Rusiei şi Iranului, care s-au întâlnit luni la Ankara, au convenit să încerce să relaxeze tensiunile din regiunea Idlib aflată în nord-vestul Siriei, în ciuda divergenţelor legate de ameninţarea Statului Islamic.

Summitul celor trei ţări - ai căror aliaţi luptă în războiul civil din Siria - şi-au propus să construiască un armistiţiu de durată în Siria.

Atacurile recente ale forţelor guvernamentale siriene riscă să adâncească marea criză regională şi să genereze un nou val de migranţi către Turcia.

"Suntem într-o perioadă în care trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate pentru pace în Siria, trebuie să ne implicăm mai mult", a declarat Recep Erdogan, care a adăugat că toţi cei trei lideri au fost de acord că o soluţie politică este necesară pentru a pune capăt crizei din Siria.

Vladimir Putin şi omologul său iranian Hassan Rouhani îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad împotriva rebelilor. Erdogan, împreună cu Statele Unite şi aliaţii europeni şi arabi, sprijină diferite facţiuni rebele.

Luni, cei trei lideri au declarat că sunt alarmaţi de riscul de deteriorare suplimentară a situaţiei umanitare din Idlib şi din jurul provinciei, convenind să ia „măsuri concrete” pentru a stopa încălcările acordurilor negociate anterior între cele trei ţări.

Cu toate acestea, dezacordurile dintre cei trei mari actori aflaţi în teatrul sirian de operaţiuni păreau să persiste, în special în ceea ce priveşte ameninţarea din partea Statului Islamic, pe care Erdogan a respins-o complet, în timp ce Putin îşi exprimă îngrijorarea.

"Desigur, suntem îngrijoraţi de situaţia din nord-estul Siriei, în care apar celule ale ISIS", a spus Putin într-o conferinţă de presă comună, la câteva minute după ce Erdogan a afirmat că singura ameninţare din nordul Siriei era din partea grupărilor militante kurde.

Declaraţia comună nu a menţionat atacurile de sâmbătă asupra a două dintre instalaţiile Aramco din Arabia Saudită de către grupul Houthi aliniat de Iran.

O mulţime de ţări aparţinând sferei de influenţă saudite, dar şi SUA, afirmă că atacul ar fi fost efectuat cu arme iraniene.

Cu toate acestea, la conferinţa de presă comună după summit, preşedintele iranian a numit atacurile un răspuns al „poporului yemenit” pentru atacurile comise asupra Yemenului.

"Yemeniţii îşi exercită dreptul legitim la apărare... atacurile au fost un răspuns la agresiunea împotriva Yemenului care continuă de ani de zile", a spus Rouhani.

Erdogan s-a concentrat pe consolidarea unei „zone sigure” planificate împreună cu Rusia şi Iran în nordul Siriei, care ar putea găzdui până la 3 milioane de refugiaţi ce trăiesc în prezent în Turcia. În opinia turcă zona ar putea fi creată dacă ar fi extinsă de la graniţa Turciei la Deir al Zor şi Raqqa.

Nici Putin, nici Rouhani nu au comentat planurile turceşti şi declaraţia comună nu s-a referit la ele.

Hassan Rouhani a subliniat înainte de discuţii că diplomaţia este singura soluţie pentru criză şi a solicitat Statelor Unite să îşi retragă trupele din nord-estul Siriei imediat.

Preşedintele american Donald Trump declara anul trecut că va retrage trupele americane din Siria. Anunţul a fost salutat atât de Turcia cât şi de Iran, dar încă nu a fost pus în aplicare pe deplin.

Forţele turceşti şi americane au lansat patrule terestre comune în nordul Siriei, ca parte a formării unei zone sigure la estul râului Eufrat, cu o săptămână în urmă.

Conform declaraţiei comune, discuţiile s-au concentrat pe Idlib, ultimul teritoriu rămas sub controlul rebelilor care încearcă să-l răstoarne pe Assad.

Duminică, trupele siriene au bombardat sudul provinciei Idlib, în ​​zona în care un acord de încetare a focului a oprit ofensiva armatei în urmă cu două săptămâni.

Turcia, care are o frontieră de 900 kilometri comună cu Siria de-a lungul frontierei sudice, are 12 posturi de observaţie militară în regiune, în cadrul unui acord cu Moscova şi Teheran, datând din 2017.

Într-un interviu cu Reuters, vineri, Erdogan a avertizat că Turcia va riposta împotriva oricărui atac guvernamental sirian asupra avanposturilor turceşti.

Erdogan şi Putin, care au convenit luna trecută să ia măsuri pentru „normalizarea” situaţiei din Idlib, după ce trupele siriene au încercuit rebeli şi un post turc în regiune, au reiterat necesitatea eliminării grupurilor militante din regiune.

"Rusia, pe de altă parte, intenţionează să sprijine armata siriană în timp ce desfăşoară operaţiuni locale menite să înlăture ameninţarea teroristă acolo unde apare", a declarat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor