Clima: Alarmă în Insulele Marshall, încălzirea globală va produce „o catastrofă” în Pacific
Guvernul Insulelor Marshall avertizează că există riscul „unei catastrofe" în Pacific. Insulele ar putea fi eliminate dacă nu se iau măsuri de combatere a schimbărilor climatice în următoarele douăsprezece luni, o perioadă numită „critică", informează joi agenţia AGI.
Insulele Marshall sunt un grup de atoli şi insule situate în Oceanul Pacific, la nord de Ecuator. Capitala este la Majuro, situată la 3.438 km vest de oraşul Honolulu, centrul administrativ al statului american Hawaii, la 3.701 km sud-est de Tokyo, capitala Japoniei, şi la 3.241 km la sud-est de oraşul Saipan, capitala Insulelor Mariane de Nord.
"Continuând aşa cum s-a făcut până acum va aduce o catastrofă climatică iar timpul se scurge", a declarat ministrul Tony de Brum, care a cerut să se adopte măsuri urgente pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, care ameninţă în special micile insule din Pacific.
Ministrul Insulelor Marshall, Tony de Brum, se află în Australia - în ajunul unui forum regional important, care se va ţine în perioada 3-6 septembrie – pentru a discuta cu liderii din insulele din Pacific, împreună cu cele din Australia şi Noua Zeelandă. Tony de Brum a raportat problema gravă a pierderii de teren cauzate de efectele schimbărilor climatice, atât pentru Insulele Marshall cât şi pentru celelalte Insule din Pacific, cum ar fi Kiribati şi Tuvalu. Potrivit ministrului, creşterea temperaturii de 4 grade şi creşterea nivelului oceanului de doi metri până la sfârşitul secolului " va modifica într-un mod fundamental lumea pe care o cunoaşteţi şi va fi sfârşitul pentru ţara mea şi alte ţări vecine".
Summit-ul regional se va încheia cu semnarea Declaraţiei de Majuro, fără caracter obligatoriu, dar care va fi prezentată Adunării Generale a ONU la sfârşitul lunii septembrie pentru a obţine sprijin în lupta împotriva încălzirii globale. Tony De Brum a insistat ca la acest forum să participe şi secretarul de stat american, John Kerry, pentru a da începutul noilor politici.
Ministrul a adăugat că în micul atol în care locuieşte trăiesc 55 de mii de oameni şi este la doar doi metri, în medie, deasupra nivelului mării. Atolul a resimţit deja impactul încălzirii globale: „În acest an, a fost o secetă fără precedent care a durat timp de şapte luni în partea de nord, iar mareele au provocat inundaţii devastatoare”.