Dezvoltarea Chinei costa muntii Himalaya, sustine un activist
NEW DELHI — Activitatile de dezvoltare “iresponsabile si necugetate” ale Chinei in Tibet au un impact devastator asupra ghetarilor si raurilor din Himalaya si asupra vietii a milioane de oameni, a declarat recent un activist.
“De-a lungul anilor, China a distrus paduri, a deviat rauri, a construit drumuri si numeroase rezervoare si hidrocentrale,” a declarat Tenzim Tsultrim, seful unui birou ecologic al guvernului tibetan aflat in exil, la o conferinta in New Delhi.
“Acest lucru a dus la intensificarea retragerii ghetarilor, la desertificare si eroziunea solului, pierderea florei si faunei, mutarea a sute de mii de oameni, secete, inundatii si alunecari de teren.”
Conferinta a fost organizata de Parlamentul Tibetan si Centrul de Cercetare Politica, care vizeaza sa promoveze agenda politica a guvernului tibetan exilat, si a adus impreuna ecologi precum si suporteri ai cauzei tibetane.
India recunoaste Tibetul ca parte a Chinei dar ofera azil politic pentru aproape 120.000 de tibetani, inclusiv guvernului tibetan exilat si liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama.
Platoul tibetan, care se intinde pe o suprafata de 2,5 milioane de km patrati, este cel mai inalt platou din lume si are peste 46.000 de ghetari.
Cunoscut ca “Acoperisul Lumii,” platoul este sursa a catorva rauri majore din Asia, incluzand Brahmaputra, Yangtze, Indus, Karnali si Mekong si peste un miliard de oameni se bazeaza pe apa care provine din acesti ghetari.
Soldatii chinezi au marsaluit in Tibet in 1950 si in deceniile ce au urmat Beijingul a cautat sa-si impuna amprenta personala asupra societatii traditionale tibetane, inchizand manastiri si restrictionand viata religioasa.
Anuntul recent al Chinei de a imbunatati drumul spre Muntele Everest, care se afla pe partea tibetana, la timp pentru Jocurile Olimpice din 2008, a reprezentat de asemenea o ingrijorare, a declarat un ecolog in cadrul conferintei.
“Este un prospect inspaimantator deoarece va aduce mai multi turisti, hoteluri si restaurante la tabara de baza, si implicit mai multe masini care vor avea un impact direct asupra ecologiei montane fragile,” a declarat Syed Iqbal Hasnain, expert in ghetari.
“Miliarde de oameni din atat de multe tari se bazeaza pe apa din acesti ghetari si noi trebuie sa valorificam “Acoperisul Lumii” deoarece, daca nu o facem, vom ajunge pe drumuri.”