Ghetarii din vestul Chinei se retrag

Ghetarii din Bazinul raului Yili, Bazinul Zhunger si partea superioara a raului Yaluzangbu s-au redus cu peste 18%.
Ghetarii din Bazinul raului Yili, Bazinul Zhunger si partea superioara a raului Yaluzangbu s-au redus cu peste 18%. (Fabrice Coffrini / AFP / Getty Images)

Conform unei investigatii recente desfasurate de Institutul de Glaciologie si Geocriologie din cadrul Academiei Chineze de Stiinte, ghetarii din vestul Chinei devin in ritm rapid tot mai mici datorita incalzirii globale. Institutul este specializat in investigarea resurselor si schimbarilor ghetarilor.

Ghetarii din bazinul raului Yili, bazinul Zhunger si din partea superioara a raului Yaluzanghu s-au miscorat cu peste 18%; ghetarii din Muntele Qilian si de langa raul Lancang s-au redus cu peste 10%.

Cercetarea institutului a evaluat ca o zona cu ghetari ce se intinde pe aproximativ 20.000 de km patrati, in medie, s-a micsorat cu aproximativ 7,4% in ultimii cinci ani.

Cercetarea a dezvaluit de asemenea ca inaltimea celui de-al 12-lea ghetar al tarii, Canalul Tigrului din Muntele Qilian, cu o altitudine de 4.400 metri, este acum cu 20 pana la 25 de metri mai scurt. Cel de-al 5-lea ghetar de pe raul Yalong s-a redus cu aproximativ 260 de metri. Ghetarul Qiyi a devenit cu 19,6 metri mai mic in ultimii 23 de ani.