Pesticidul DDT descoperit la pinguinii din Antarctica

Dupa decenii de cand DDT-ul a fost interzis in majoritatea tarilor lumii, depozitele inghetate ale insecticidului se preling din ghetarii Antarticii.
Pinguini in Antarctica (Vilem Bischof / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.06.2008

WASHINGTON - Dupa decenii de cand DDT-ul a fost interzis in majoritatea tarilor lumii, depozitele inghetate ale insecticidului se preling din ghetarii Antarticii.

Pinguinii Adélie, cunoscuti pentru mersul lor leganat si faptul ca isi fac cuiburi pe stanci, prezinta de multa vreme cantitati din acest insecticid in tesuturile lor grase, desi cantitatile inregistrate nu sunt suficiente pentru a afecta pasarile, spune Feidi Geisz, de la Institutul de Stiinte Marine Virginia.

Dar cercetatorii au fost surprinsi sa vada ca nivelul pesticidului din grasimea pinguinilor Adelie nu a scazut nici dupa ce utilizarea DDT-ul in exterior a fost interzisa in anii 1970 in SUA si in alte parti ale lumii.

Observata pentru prima oara in 1964, cand substanta chimica era inca larg folosita, cantitatea de DDT descoperita la pinguinii Adelie a crescut in anii 1970 si a ramas stabila de atunci, a declarat Geisz intr-un interviu acordat prin telefon.

In cadrul descoperirilor publicate in "Environmental Science & Technology”, Geisz si colegii sai au remarcat ca poluantii organici persistenti precum DDT se acumuleaza si devin concentrati in ecosistemul antarctic.

"DDT, impreuna cu multi alti astfel de contaminanti organici, calatoresc de fapt prin atmosfera ... catre regiunile polare prin intermediul unui proces de evaporare si apoi de condensare in climate mai reci," a spus Geisz, explicand ca in acest fel pesticidul a ajuns sa fie depozitat in ghetarii antarctici.

DDT a scazut foarte mult in viata salbatica arctica in ultimul deceniu, in timp ce cantitatea de substanta a ramas stabila in cazul pinguinilor Adelie, se spune in studiu.

DDT a fost usor detectabil in apa topita din ghetari, a declarat Geisz.

Transmis prin hrana

Pinguinii Adelie se hranesc cu niste creaturi mici numite "krill” care traiesc in apa topita din ghetari si DDT este transmite astfel la pinguini direct prin hrana.

Nu este o cantitate suficienta pentru a face rau pasarilor, dar este masurabila in cadavrele pinguinilor si in ouale abandonate de acestia, spune Geisz.

Unele specii de pasari care ingereaza DDT, in special pasarile de prada precum vulturul plesuv american, produc oua cu coaja extrem de subtire care sunt zdrobire usor de pasarile adulte. Geisz a declarat ca nu s-a demonstrat ca acesta ar fi si cazul pasarilor de apa.

O chestiune mai presanta pentru pinguinii Adelie care se inmultesc in peninsula antarctica sunt schimbarile neiertatoare ale climei, a declarat aceasta. Peninsula, care se intinde la nord catre America de Sud, se incalzeste mai rapid decat restul continentului.

Incalzirea peninsulei inseamna ca "vedem acum zapada si mai multa umezeala si aceste oua (Adelie) sfarsesc ude si inghetate," a spus Geisz. "Acest lucru le da ocazia celor ca mine sa studieze ouale, dar nu e neaparat ideal pentru pinguini."

Dezvoltat initial ca un pesticid puternic pentru mai multe specii, DDT a fost utilizat in al Doilea Razboi Mondial pentru a curata insulele din Pacificul de Sud de insectele care provocau malaria si in Europa ca pudra pentru despaduchere. Statele Unite au interzis substanta in 1972. Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat in 2006 utilizarea ei "indoor” pentru a lupta impotriva malariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor