Canada sancţionează “ursul” implicat în criza ucraineană


Ministrul canadian de externe, John Baird.
Ministrul canadian de externe, John Baird. (Captură Foto)

Vineri, ministrul canadian de externe John Baird a anunţat cea mai recentă rundă de măsuri împotriva Moscovei, declarând că ele includ restricţii asupra exportului de tehnologie folosită în industria rusă a petrolului şi gazelor.

Măsurile vizează 11 cetăţeni ruşi precum şi 9 ucraineni, a adăugat Baird.

Susţinând că sancţiunile au fost eficiente în ansamblu, Baird a avertizat că s-ar putea aplica şi mai multe măsuri anti-Rusia.

Tensiunile dintre Rusia şi Vest s-au intensificat în luna martie după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi implicarea Moscovei – atât cu soldaţi cât şi cu armament – în conflictul care a urmat în estul Ucrainei.

Acţiunile Rusiei au declanşat reacţii puternice din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene, acestea impunând câteva runde de măsuri punitive împotriva Moscovei care au vizat sectoarele bancar, energetic şi al apărării.

Rusia, a impus, la rândul ei, câteva interdicţii represive.

În cursul săptămânii trecute, Uniunea Europeană a impus sancţiuni suplimentare împotriva Crimeei prin care s-au blocat toate investiţiile în zonă iar croazierele de lux nu mai au voie să oprească în porturile peninsulei din Marea Neagră decât în caz de urgenţă.

În estul Ucrainei, unde se vorbeşte în principal limba rusă, de câteva luni se desfăşoară lupte sângeroase între rebelii separatişti proruşi şi forţele guvernului ucrainean, în care şi-au pierdut viaţa peste 4.300 de oameni până acum.