Amnesty Internaţional către Serbia: "Eliberaţi activiştii pentru drepturile omului arestaţi"

Amnesty Internaţional este îngrijorat de rapoartele privind arestarea şi detenţia a nouă cetăţeni bulgari, a unui slovac şi a unui cetăţean finlandez, de către autorităţile sârbe, în ceea ce pare a fi încercarea de a împiedica desfăşurarea unei demonstraţii paşnice, se arată în comunicatul de presă al Amnesty Internaţional.
(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
17.12.2014

Organizaţia Amnesty Internaţional este îngrijorată de rapoartele privind arestarea şi detenţia a nouă cetăţeni bulgari, a unui slovac şi a unui cetăţean finlandez de către autorităţile sârbe, în ceea ce pare a fi încercarea de a împiedica desfăşurarea unei demonstraţii paşnice, se arată în comunicatul de presă al organizaţiei.

Conform relatărilor, activiştii pentru drepturile omului au călătorit în Serbia pentru a participa la demonstraţii paşnice împotriva persecuţiei desfăşurate de autorităţile chineze împotriva Falun Gong, cu ocazia summit-ului liderilor din Europa Centrală şi de Est şi din China.

Cei arestaţi au fost ridicaţi de la hotelurile lor de către poliţie în capitala Serbiei, Belgrad.

Demonstraţia planificată împotriva politicilor de represiune a guvernului chinez a fost interzisă de către autoritatea locală de poliţie cu câteva zile în urmă, fără nicio justificare oferită organizatorului.

Potrivit Amnesty International, pe lângă cei arestaţi, alţi doi activişti care au călătorit dinspre Finlanda au fost opriţi la intrarea în Serbia la aeroport, pe baza unei liste deţinute de autorităţi, şi au fost imediat deportaţi prin îmbarcarea în zborul de retur. Ei au fost ulterior informaţi despre reţinerea celor unsprezece activişti.

Una din persoanele arestate, cetăţeanul finlandez Lihua Lan, a primit permisiunea să intre în Serbia, dar ulterior a fost arestată la hotelul ei, pe 15 decembrie, şi dusă la Centrul de detenţie şi îndepărtare din teritoriu, de la Padinska Skela, Belgrad. Aceasta a fost informată că nu va fi eliberată pentru a părăsi ţara până cel mai devreme vineri, la data zborului său de întoarcere.

Deşi Amnesty International înţelege că Lihua se afla în posesia documentelor de călătorie necesare, ea, ca şi cei nouă cetăţeni bulgari şi cel slovac, au fost totuşi reţinuţi în ciuda acestui fapt, citându-se articolul 49 din Legea privind persoanele străine, care prevede detenţie până la momentul deportării pentru "un străin care nu poate fi îndepărtat cu forţa imediat sau un străin a cărui identitate nu a fost stabilită sau care nu posedă un document de călătorie".

Organizaţia Amnesty Internaţional este îngrijorată de faptul că autorităţile sârbe acţionează ilegal, şi le îndeamnă să pună capăt imediat oricărei detenţii bazate exclusiv pe intenţia persoanelor de a-şi exercita dreptul la întrunire paşnică

ONG-ul "Comitetul Avocaţilor pentru Drepturile Omului" (YUCOM) a cerut ministrului de Interne şi ministrului Justiţiei din Serbia să furnizeze informaţii cu privire la procedurile împotriva celor reţinuţi.

Organizaţia Amnesty Internaţional este îngrijorată de faptul că autorităţile sârbe acţionează ilegal şi le îndeamnă să pună capăt imediat oricărei detenţii bazate numai pe intenţia persoanelor de a-şi exercita dreptul la întrunire paşnică, se arată în comunicatul de presă al Amnesty Internaţional.

Problema privind situaţia celor 11 cetăţeni ai UE arestaţi şi deţinuţi de autorităţile sârbe a fost ridicată astăzi şi in Parlamentul European. Epoch Times a informat începând de luni despre abuzurile poliţiei din Serbia, sursele de la faţa locului dezvăluindu-ne represiunea continuă împotriva activiştilor pentru drepturile omului din Belgrad.

Reamintim că înaintea summit-ului, practicanţii Falun Gong au trimis scrisori premierilor celor 16 ţări din Europa centrală şi de est care participă la summit, cerându-le acestora să ridice problema încălcării drepturilor omului din China în timpul întâlnirilor cu omologii lor chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor