Aderenţii mişcării Falun Gong bulgari şi ruşi au fost eliberaţi din detenţia ilegală în Serbia

Ca urmare a presiunii internaţionale, şapte aderenţi Falun Gong bulgari şi doi ruşi au fost eliberaţi, după trei zile de detenţie ilegală la periferia capitalei sârbe, Belgrad. UE şi Amnesty Internaţional au fost printre cei care au pus în discuţie problema.
Kremena Krumova
19.12.2014

alte articole

Practicanţi Falun Gong bulgari, în timpul unei conferinţe de presă la Agenţia bulgară Telegraph Pressclub în Sofia, Bulgaria, la data de 18 decembrie, 2014 (Epoch Times)
Kremena Krumova
19.12.2014

Ca urmare a presiunii internaţionale, şapte aderenţi Falun Gong bulgari şi doi ruşi au fost eliberaţi, după trei zile de detenţie ilegală la periferia capitalei sârbe, Belgrad. Autorităţile sârbe i-au acuzat că ar fi pus în pericol securitatea naţională a ţării. Poliţia i-a ridicat forţat, direct de la hotelul lor, imediat după check-in, la o oră târzie din seara de 14 decembrie.

Uniunea Europeană şi Amnesty Internaţional s-au numărat printre cei care au pus în discuţie problema arestărilor ilegale din Belgrad.

"Cu această arestare, autorităţile sârbe se transformă în complici direcţi la crimele regimului comunist chinez", a declarat Asociaţia Falun Dafa din Bulgaria (AFDB), pe 16 decembrie.

Cei nouă planificaseră să participe la proteste paşnice pentru a atrage atenţia cu privire la crimele de recoltare de organe de la practicanţii Falun Gong din China. Premierul chinez Li Keqiang s-a întâlnit cu omologii săi din 16 ţări central şi est europene (ECE) pe 16-17 decembrie, pentru al treilea summit China-ECE.

Dar cererea de aprobare a protestelor, înaintată de practicanţii Falun Gong sârbi, a fost refuzată de către poliţie pe 13 decembrie. Prin urmare, grupul de nouă aderenţi Falun Gong bulgari şi ruşi au decis să plece spre Belgrad, pentru a se întâlni cu practicanţii Falun Gong sârbi pe care îi cunoşteau. Ei intenţionau să facă o meditaţie într-un parc local şi să discute experienţele lor din practicarea disciplinei tradiţionale chineze.

"[Autorităţile sârbe] au încălcat constituţia Serbiei, precum şi Declaraţia Universală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la care Serbia este semnatară", subliniază declaraţia AFDB. "Arestarea este, de asemenea, un indiciu clar că Serbia ignoră directivele Parlamentului European."

În decembrie anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care condamnă recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong în China şi a recomandat membrilor statelor sale să-şi informeze concetăţenii să nu meargă în China pentru operaţii de transplant, întrucât organele ar putea, foarte probabil, să provină de la prizonierii de conştiinţă.

"Niciunul dintre deţinuţi nu este un criminal. Ei, toţi, sunt apărători ai drepturilor omului şi acesta este motivul pentru care au plecat spre Belgrad", a mai notat AFDB în declaraţia sa.

Falun Gong, de asemenea, cunoscut sub numele de Falun Dafa, este o metodă spirituală chineză antică, care se bazează pe principiilor adevăr, compasiune şi toleranţă, şi are cinci exerciţii meditative. Datorită uriaşei sale popularităţi, Partidul Comunist Chinez a interzis Falun Gong în 1999, şi a lansat o campanie ucigaşă pentru eliminarea practicii din China, prin toate mijloacele.

"Toate drepturile de a protesta"

Pentru a li se permite să contacteze reprezentanţii ambasadelor bulgare şi ruse, deţinuţii au fost obligaţi să-şi dea acordul să fie transferaţi la centrul de detenţie şi îndepărtare din teritoriu, de la Padinska Skela, la periferia Belgradului.

Totuşi, nici atunci nu li s-a dat şansa de a vorbi cu consulii ţărilor lor.

În centrul de detenţie, aderenţilor Falun Gong li s-a cerut să semneze o declaraţie în care să admită că au venit în Serbia pentru participarea la proteste ilegale. În cazul în care aceştia ar fi semnat, ei riscau să fie deportaţi şi chiar să li se intenteze proces. Toţi deţinuţii au refuzat să semneze.

Poliţia a împărţit grupul în femei şi bărbaţi, le-au luat telefoanele, documentele, cardurile de credit, şi obiectele personale. Dar un telefon a fost ţinut secret, astfel încât deţinuţii au putut comunica arestarea rudelor lor din Bulgaria, în primele ore ale dimineţii de 15 decembrie.

AFDB a notificat imediat Ministerul bulgar al Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada bulgară din Belgrad. A durat mult timp până când diplomaţii au aflat unde era grupul. MAE bulgar a insistat ca cetăţenii bulgari să fie eliberaţi imediat.

"Avem informaţii că nu au fost implicaţi în acţiuni de protest compatrioţii noştri", a declarat Betina Zhoteva, purtător de cuvânt al ministerului, într-o declaraţie. Zhoteva a subliniat că "în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, deţinuţii au toate drepturile să protesteze".

Între timp, vestea despre arestarea celor nouă practicanţi s-a răspândit ca focul prin toată mass-media naţională în Bulgaria şi a constituit subiectul cel mai discutat timp de două zile consecutive: activişti locali ai Falun Gong au fost invitaţi să vorbească pe posturile Naţional TV, Radio Naţional, TV7 naţional, Nova TV. Informaţii despre arestarea lor au fost publicate în toate ziarele importante şi mass-media on-line.

Comunitatea internaţională declanşează operaţiunea de eliberare

MAE bulgar a anunţat pe 16 decembrie că practicanţii vor fi, cel mai probabil, eliberaţi după terminarea summit-ului, deoarece autorităţile sârbe s-au temut că dacă ar fi fost eliberaţi mai devreme, aderenţii ar fi putut să se întoarcă la Belgrad şi să protesteze.

Din fericire, comunitatea internaţională a intervenit pentru terminarea abuzului autorităţilor sârbe, iar practicanţii au fost eliberaţi pe 17 decembrie, în jurul orei 19, şi au ajuns acasă în jurul orei 3 dimineaţa în ziua următoare.

"Cred că eliberarea înainte de data planificată s-a datorat în principal presiunii din partea Uniunii Europene", a declarat Georgi Pleshkov, un practicant bulgar de Falun Gong şi unul dintre deţinuţi. "Dacă nu ar fi fost această presiune, ei ne-ar fi ţinut până joi sau chiar vineri."

Eduard Kukan, membru al Parlamentului European şi preşedinte al Comisiei Parlamentare de Stabilizare şi Asociere UE-Serbia, a cerut de asemenea eliberarea practicanţilor deţinuţi în Serbia.

"Sunt îngrijorat de arestarea, în Belgrad, a activiştilor Falun Gong pentru drepturile omului, veniţi în Serbia pentru a atrage atenţia despre situaţia drepturilor omului în China.”

"Parlamentul European se angajează să sprijine democraţia şi dialogurile pentru drepturile omului din întreaga lume, şi sprijină dreptul la întrunire şi proteste paşnice în ţări ale Uniunii Europene, precum şi în ţările care aspiră să devină membre ale UE. Având în vedere că Serbia este o ţară candidată la a deveni membru UE, suntem alarmaţi de măsurile pe care autorităţile sârbe le-au luat în acest caz, şi cerem eliberarea activiştilor pentru drepturile omului, precum şi o explicaţie clară cu privire la situaţie."

În cadrul unei conferinţe de presă de la Consiliul pentru Stabilizare şi Asociere UE-Serbia, pe 17 decembrie, un jurnalist de la televiziunea NTD, a ridicat întrebarea despre detenţia activiştilor ministrului sârb pentru Integrare Europeană, Jadranka Joksimovic. Răspunsul a fost că incidentul este neplăcut, dar că autorităţile sârbe vor face tot ce trebuie să facă.

Odată cu cei şapte practicanţi bulgari şi doi din Rusia, autorităţile sârbe au mai eliberat şi alţi doi practicanţi Falun Gong, ţinuţi în acelaşi centru: unul din Slovacia şi unul din Finlanda. Altor doi practicanţi din Croaţia li s-a interzis anterior intrarea în Serbia şi alţi doi din Finlanda au fost deportaţi înapoi acasă de pe aeroportul din Belgrad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor