Rusia ar putea reduce producţia de petrol datorită problemelor economice

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak.
Ministrul rus al energiei, Alexander Novak. (Captură Foto)

Ministerul rus al energiei ar putea lua în considerare o reducere a producţiei sale petroliere ca urmare a unor probleme economice curente, a declarat ministrul rus al energiei Alexander Novak pentru ziarul Kommersant.

“În 2015, producţia petrolieră este aşteptată să ajungă la 525 milioane de tone... În general, ministerul nu elimină posibilitatea ca, în situaţia economică actuală, volumele de producţie să fie reduse”, a spus Novak.

Discutând despre sancţiunile curente pe care Vestul le-a impus asupra Rusiei, Novak a declarat că “plecarea unora dintre partenerii noştri străini din proiectele ruseşti, împotriva voinţei lor, se datorează sancţiunilor. De aceea trebuie să rezolvăm simultan două probleme: găsirea de noi parteneri pentru explorarea câmpurilor petroliere şi înlocuirea tehnologiei”.

Câteva companii chineze şi indiene au manifestat un interes tot mai mare pentru cooperare în domeniul explorării câmpurilor petroliere ruseşti, a declarat Novak ziarului, adăugând că deja au loc negocieri relevante cu aceste companii străine.

Sancţiunile impuse de Vest împotriva Rusiei au vizat în particular sectorul energiei, Occidentul restricţionând exporturile de tehnologii pentru explorarea petrolului din ape adânci şi din zona Arctica, sau a şisturilor petroliere.

În discursul său anual adresat naţiunii la începutul lunii decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat că sancţiunile vestice au oferit Rusiei un impuls pentru a extinde dezvoltarea de tehnologie internă, subliniind în acelaşi timp nevoia reducerii dependenţei de furnizorii străini.