Devalorizarea rublei afectează şi relaţiile cu firmele germane
alte articole
Firmele germane care fac afaceri cu Rusia suferă la rândul lor de pe urma devalorizării continue a rublei, a declarat un oficial german.
“Criza economiei ruse are un efect profund şi în cazul companiilor germane care acţionează în Rusia”, a declarat duminică Volker Treier, şeful Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania, într-un interviu acordat ziarului german Bild am Sonntag.
“Una din opt companii ia în considerare retragerea din Rusia. Astfel, ruperea multor relaţii de afaceri este iminentă”, a declarat acesta.
Trier a adăugat că una din trei companii germane va trebui să concedieze angajaţi sau să suspende proiecte în Rusia datorită devalorizării rublei.
Conform oficialului, 10% din firmele germane afirmă că partenerii lor ruşi pe termen lung se îndepărtează de Europa şi îşi îndreaptă privirea către pieţele asiatice.
Săptămâna trecută, Comitetul German pentru Relaţii Economice Est-Europene a declarat că scăderea valorii rublei va duce la o reducere cu 20% a exporturilor către Rusia desfăşurate de ţările din vestul Europei.
De la începutul anului rubla a scăzut cu peste 50% în faţa dolarului american.
Rubla trece prin cea mai grea criză din 1998 încoace datorită scăderii preţurilor la petrol şi a sancţiunilor vestice impuse Moscovei datorită anexării Crimeei şi implicării sale în conflictul ucrainean.
În estul Ucrainei, unde se vorbeşte în principal limba rusă, de câteva luni se desfăşoară lupte sângeroase între rebelii separatişti proruşi şi forţele guvernului ucrainean, în care şi-au pierdut viaţa peste 4.300 de oameni până acum.
Kievul şi aliaţii săi susţin că Rusia ajută separatiştii proruşi cu arme şi luptători, în timp ce Moscova a negat cu tărie acest lucru.