Obama învinge responsabilitatea fiscală. SUA mai aproape de socialism

Bătălia pentru ridicarea plafonului datoriei bugetare a SUA a fost închisă, miercuri, după ce democraţii şi republicanii au ajuns la un acord privind semnarea unei noi legi, care să permită Trezoreriei americane să continue plăţile.
Preşedintele SUA Barack Obama (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
17.10.2013

Bătălia pentru ridicarea plafonului datoriei bugetare a SUA a fost închisă, miercuri, după ce democraţii şi republicanii au ajuns la un acord privind semnarea unei noi legi, care să permită Trezoreriei americane să continue plăţile.

Impasul bugetar american a durat două săptămâni şi a creat îngrijorări masive pe pieţele financiare globale.

Lupta dintre republicani şi democraţi a apărut din cauza pachetului de reforme în sectorul medical, cunoscută sub numele de Obamacare, criticată de o mulţime de analişti ca fiind generatoare cheltuieli bugetare nepermise.

Disputa s-a încheiat ieri cu victoria politică a lui Barack Obama, după ce popularitatea conservatorilor duri, reprezentanţi ai Tea Party, a început să cadă vertiginos în sondaje, împingându-i către concesii politice.

Obamacare versus plăţile Trezoreriei

O mare parte dintre americani consideră că Obamacare drept cea mai nouă dovadă că SUA devine un stat socialist, caracterizat de iresponsabilitate fiscală, un guvern mamut şi corupţie la nivele marco scăpată de sub control.

Partidul Republican a încercat să lege opoziţia faţă de Obamacare de ridicarea plafonului datoriei bugetare a SUA, condiţionând semnarea unei legi care să permită plăţile viitoare ale Trezoreriei, de concesii ale democraţilor în domeniul reformei medicale.

Conservatorii au eşuat, în parte din cauza presiunii internaţionale la care s-au expus.

Deficitul bugetar îngropat într-o Comisie

Acordul semnat miercuri permite Trezoreriei să continue plăţile până în prima săptămână din februarie, deşi administraţia americană are la dispoziţie diverse metode pentru a extinde şi mai mult datoria şi după această dată.

În afară de ridicarea plafonului datoriei federale, legea semnată ieri cere înfiinţarea unei comisii bipartizane care să încerce să găsească idei pentru reducerea pe termen lung a deficitului bugetar. Ideile trebuie aprobate de Congres. Concluziile Comisiei ar trebui finalizate până pe 13 decembrie.

Numeroşi analişti susţin că o asemenea sarcină este imposibil de realizat în timpul prescris.

Un acord în care s-au înghesuit mai multe la pachet

Acordul care a permis funcţionarea mai departe a Administraţiei americane a ridicat deja sprâncenele analiştilor.

Deşi de numai 35 de pagini, legea, care ar fi trebuit să adreseze numai problema plafonului de deficit bugetar, conţine tot felul de prevederi pentru plăţi specifice (numite „anomalii”), care în mod normal sunt adresate de legi referitoare la cheltuieli, buget etc.

În lege sunt prevăzute cheltuieli legate de la ajutoare în caz de inundaţii până la amenzi pentru viteză ale veteranilor de război, sau fonduri destinate construirii de diguri.

În lege este chiar stipulată plata unei sume de aproape 150 de mii USD către Bonnie Englebardt Lautenberg, văduva fostului senator Frank Lautenberg, decedat în iunie. Lautenberg a fost un senator republican respectat, multi milionar, pe care Senatul doreşte sa îl onoreze (conform tradiţiei) cu o sumă de bani plătită urmaşilor săi.

Legea bizară votată miercuri conţine inclusiv o prevedere care permite Departamentului Apărării să continue să sprijine financiar forţele africane care urmăresc pedepsirea radicalului Joseph Kony şi a armatei sale - Armata de Rezistenţă a Domnului vinovată de crime de război în Africa Centrală şi Uganda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor