Criza din S.U.A. pune pe jar băncile centrale de pe întregul mapamond
alte articole
Lumea finanţelor e alertată de perspectiva intrării Statele Unite ale Americii în incapacitate de plată, pentru prima oară în ultimii 200 de ani. Situaţia afectează toate ţările lumii şi băncile centrale au început să-şi facă planuri de urgenţă pentru a păstra pieţele financiare funcţionale, în cazul în care Statele Unite vor intra în default.
La întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), de la sfârşitul săptămânii trecute, liderii băncilor centrale au discutat posibile măsuri ce ar trebui luate pentru a evita situaţia repercusiunile aduse de intrarea în incapacitate de plată a S.U.A. asupra economiilor din ţările lor. Discuţiile au continuat şi după ce bancherii au părăsit reuniunea de la Washington.
"Doar pentru că în trecut a fost rezolvată întotdeauna, nu înseamnă că nu trebuie să facem plauri de urgenţă. (...) Mă aştept ca Banca Angliei să se pregătească. Mă aştept ca sectorul privat să facă acelaşi lucru, iar în alte ţări situaţia să fie similară", a declarat Jon Cunliffe, viitorul viceguvernator pentru stabilitate financiară al Băncii Angliei.
Toate ţările lumii ar fi afectate de o intrare a SUA în default
SUA a fost în criză din cauza neadoptării bugetului de către Congres de 18 ori în istorie dar în situaţia de a nu îşi putea onora la timp datoriile externe nu a mai fost din 1790. În cazului unui default, problema americană ar devine problema întregii lumi, economiştii prognozează o recesiune a cărei amploare este greu de prevăzut. Colapsul economiei SUA ar arunca în haos bursele internaţionale, ar creşte costurile de împrumut şi ar scădea rolul dolarului ca monedă de rezervă a lumii.
“Dacă are loc un default pe datoria SUA, va exista un impact major asupra pieţelor. (...) Pe termen lung, unele ţări ar putea revizui alocarea activelor pentru a avea un portofoliu mai bine echilibrat", a declarat economistul şef al compania Meiji Yasuda Life Insurance, Yuichi Kodama.
În timp ce S.U.A. se zbate în prag de colaps financiar, China, face apel la „dez-americanizarea” lumii
Intrarea SUA în default ar destabiliza pieţele financiare globale şi ar avea un impact chiar mai puternic decât criza declanşată de colapsul băncii Lehman Brothers în 2008.
Cei mai mari creditori ai SUA, China şi Japonia, cu obligaţiuni emise de Trezoreria americană de 2.400 miliarde dolari, fac presiuni asupra autorităţilor americane, pentru depăşirea impasului politic din Congres care ameninţă să pună SUA în situaţia de a nu fi în măsură să-şi onoreze la timp datoriile externe, pentru prima dată în ultimii 200 de ani.
După ce le-au transmis americanilor să nu joace jocuri politice cu datoria lor, China, cel mai mare creditor al Statelor Unite cu obligaţiuni emise de Trezoreria SUA în valoare de 1.280 de miliarde de dolari, a trecut la o nouă abordare şi a îndemnat lumea să se „dez-americanizeze”: „Poate acesta este un moment bun pentru că lumea să înceapă să ia în calcul clădirea unei lumi dez-americanizate”, se arată într-un comentariu al agenţiei de presă chineze Xinhua, preluat de The Telegraph.
Congresul american se apropie de un consens
Liderii partidelor din Congres negociază un acord pentru a evita intrarea ţării în default după ce autoritatea de împrumut a statului va fi epuizată la 17 octombrie. După 17 octombrie, SUA vor avea lichidităţi de 30 de miliarde de dolari, la care se vor adăuga veniturile la buget, iar statul ar putea ajunge în situaţia de a nu putea plăti scadenţele în intervalul 22-31 octombrie, conform Biroului pentru Buget din Congres.
În ciuda presiunilor interne şi internaţionale asupra autorităţilor americane de a găsi cât mai rapid o soluţie pentru evitarea întrării SUA în default, întâlnirea pe care preşedintele Barack Obama trebuia să o aibă luni cu liderii din Congres pentru a ajunge la un compromis asupra bugetului pe 2014, s-a fost amânat, a transmis Casa Albă.
Preşedinţia a ţinut insă să precizeze că amânarea întâlnirii între Obama şi Congres nu constituie "un semn negativ", subliniind că a Obama a amânat decizia "pentru a permite liderilor Congresului să continue să realizeze progrese importante către o soluţie în vederea ridicării plafonului datoriei şi redeschiderii administraţiei".
Cu puţin timp înainte de anunţul Casei Albe, Harry Reid, liderul majorităţii democrate şi Mitch McConnel, liderul minorităţii republicane, îşi declarau optimismul în ceea ce priveşte atingerea unui conses care să pună capăt crizei politice ce paralizează SUA de două săptămâni iar Washington Post anunţa că senatorii americani au progresat, luni noapte, cu negocierile şi sunt mai aproape de o înţelegere care să rezolve criza ce ameninţă un mapamond întreg.