Republicanii din Tea Party pun lumea financiară pe jar

Washingtonul a mai pierdut marţi o zi aşteptându-l pe liderul republican John Boehner să-şi unifice reprezentanţii pentru a rezolva impasul privind plafonul datoriei.
Un ofiter al politiei americane a parcurilor sta de paza in fata Memorialului Lincoln, 1 octombrie 2013, Washington D.C. (Mark Wilson/Getty Images)
Mioara Stoica
16.10.2013

Washingtonul a mai pierdut marţi o zi aşteptându-l pe liderul republican John Boehner să-şi unifice reprezentanţii pentru a rezolva impasul privind plafonul datoriei.

Facţiunea numită The Tea Party (considerată singura de dreapta, rămasă în politica SUA) a respins o propunere bipartizană a Senatului care ar fi restaurat servicii guvernamentale non-esenţiale până prin ianuarie 2014, când ar începe negocierile formale ale ratelor impozitelor şi cheltuielilor bugetare americane.

Încăpăţânaţii din Tea Party, care urmăresc limitarea cheltuielilor uriaşe ale administraţiei americane, doresc mai multe concesii din partea preşedintelui Barak Obama. Liderul Republicanilor, John Boehner, a încercat fără succes să atragă spre un consens între cei câţiva zeci de membri ai Tea Party şi democraţi.

Eşecul lui John Boehner a trimis unde de şoc pe Wall Street, unde piaţa financiara a semnalat primele pierderi produse de impasul din Congres.

Pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, o agenţie de rating a creditului a declarat că va examina ratingul SUA pentru a vedea dacă într-adevăr SUA mai merită ratingul excelent AAA de care a beneficiat atâţia ani.

Pe 17 octombrie Trezoreria SUA estimează că va ajunge în punctul în care nu va mai putea ţine datoria sub plafonul curent de 16.7 trilioane. Ca urmare nu va mai putea emite obligaţiuni şi va trebui să facă plăţile din banii colectaţi din impozite şi taxe.

Plafonul de 16.7 trilioane a fost stabilit în 2011, în urma unei crize asemănătoare celei pe care SUA o traversează zilele acestea.

În cazul în care nu se ajunge la un acord în Congres, Trezoreria americană va mai dispune de aproximativ 30 de miliarde pentru a plăti pensiile sociale, salariile bugetarilor, precum şi obligaţiunile de stat,

În special neplata obligaţiunilor va fi dăunătoare, deoarece în acest caz, în mod legal SUA ar trebui să intre în default. Acest lucru ar cauza o grămadă de probleme pentru sistemul financiar global, care ar putea fi zguduit de o criză pe care analiştii o apreciază mult mai mare decât cea din 2008 cauzată de bula imobiliară şi căderea Lehman Brothers.

Pe de altă parte, Rand Paul, unul dintre liderii Tea Party, a declarat că Barack Obama împinge versiunea catastrofică fără motiv şi a amintit că în trecut, pe vremea când Barack Obama era senator, a votat împotriva ridicării plafonului datoriei.

O altă variantă luată în consideraţie de Trezorerie ar fi prioritizarea plăţilor pentru piata de obligaţiuni, care însă nu este tehnic fezabilă în timp util. În plus chiar şi rezolvarea problemelor tehnice nu ar duce decât la o amânare a problemei, cele 30 de miliarde de care Trezoreria dispune neputând garanta evitarea problemei.

Negocierile cu membrii Partidului Republican sunt programate să reînceapă astăzi, miercuri 16 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor