Obama extinde Sancţiunile asupra Rusiei ca urmare a referendumului din Crimeea

Preşedintele Obama a extins luni sancţiunile împotriva Rusiei, declarând: “Am fost ghidaţi de un principiu fundamental. Viitorul Ucrainei trebuie să fie decis de oamenii din Ucraina”. Deşi sancţiunile sunt descrise ca fiind cele mai aspre de după Războiul Rece, ele sunt foarte limitate.
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Mary Silver
20.03.2014

Preşedintele Obama a extins luni sancţiunile împotriva Rusiei, declarând: “Am fost ghidaţi de un principiu fundamental. Viitorul Ucrainei trebuie să fie decis de oamenii din Ucraina”.

Deşi sancţiunile sunt descrise ca fiind cele mai aspre de după Războiul Rece, ele sunt foarte limitate.

Potrivit celor spuse de Barry Strauss, expert în relaţii internaţionale şi profesor de istorie la Universitatea Cornell, ele au fost limitate dintr-un motiv: “Cred că sunt simbolice. Nu cred că vor schimba mare lucru. Administraţia probabil testează opinia publică”. Cu toate acestea, sancţiunile ar putea fi doar un început.

Între timp, Uniunea Europeană a declarat sancţiuni similare, îngheţarea activelor şi limitarea călătoriilor anumitor persoane legate de criza din Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin a ripostat prin declararea Crimeei drept stat suveran.

Sancţiunile europene şi americane au venit ca răspuns la referendumul de duminică din Crimeea, în care majoritatea zdrobitoare de voturi a fost pentru separarea de Ucraina. Liderii occidentali consideră sufragiul ilegal, deoarece nu a inclus întreaga populaţie din Ucraina.

Extinderea rusă

Strauss a mai declarat că este în interesul Americii să descurajeze expansiunea rusă. Cu toate acestea, politica de pace a administraţiei Obama a fost în mare măsură populară, în opinia sa, şi este puţin probabil ca poporul american să dorească o acţiune militară în Crimeea. De aceea, situaţia are nevoie de o discuţie deschisă.

Putin a lucrat mult timp pentru a construi influenţa Rusiei prin intermediul exporturilor de petrol şi prin alianţe, iar acum se simte împuternicit, spune Strauss. “În mod tradiţional, politica rusă a fost de a controla un teritoriu imens, atât ca o poartă spre Vest, cât şi ca o zonă de securitate spre Vest”.

Strauss a fost atent să nu spună că încrederea lui Putin s-ar datora vreunei slăbiciuni observate din partea Americii. “Nu doar că America ar da înapoi, nu-i aşa de simplu”.

Aceasta a fost o acuzaţie din partea unor critici ai administraţiei: Rusia este în expansiune, deoarece crede că America va fi pasivă.

Dar există mai multe probleme.

Putin se simte ameninţat de mişcarea democraţiei din Ucraina, pentru că astfel de mişcări se pot răspîndi, potrivit lui Strauss. Mişcarea democratică din Rusia ar putea fi încurajată de cea din Ucraina.

McCain se dezlănţuie

Acest aspect al crizei Ucrainei este unul dintre motivele pentru care senatorul John McCain (R-Ariz.), i-a criticat pe preşedinte şi colegii republicani din Senat, pentru ceea ce el consideră a fi un răspuns neconvingător.

“Cred că Vladimir Putin e probabil încurajat de timiditatea absolută”, a declarat senatorul John McCain, care tocmai se întorsese dintr-o călătorie la finele săptămînii în Ucraina.

“Nu ştiu cum ar fi putut fi mai slab, în afară de a nu face nimic - şapte persoane fiind sancţionate după ce a avut loc o agresiune deschisă”, a declarat el pentru MSNBC. Cele şapte persoane sancţionate sunt din anturajul lui Putin, incluzându-i pe viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, un consilier de-a lui Putin, şi preşedintele destituit al Ucrainei Viktor Ianukovici.

McCain a persiflat Senatul pentru sprijinirea insuficientă a Ucrainei şi lipsa sufragiului imediat pentru un pachet de ajutor substanţial. El doreşte un răspuns mult mai agresiv din partea SUA.

Cu toate acestea, sărind direct într-un răspuns militar nu ar fi democratic. “Poporul american nu poate [dori] să pornească războiul în zona Ucrainei” - spune Strauss.

Cu toate acestea, această criză ar putea face poporul american să reconsidere reducerea planificată în armată. “Aceasta este o lume periculoasă”, spune Strauss.

El doreşte ca ţara să înveţe mai mult şi să reflecteze asupra situaţiei globale. Oamenii nu înţeleg afacerile internaţionale cât ar trebui. “Lumea este un loc nemilos, dur, greu şi nu e ca viaţa din Statele Unite. Noi într-adevăr trebuie să avem o discuţie deschisă şi clară cu privire la ceea ce oamenii doresc”, a spus Strauss.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor