Ucraina: Conflictul cu Rusia „trece de la o fază politică la una militară”

(S) Olexander Turcinov, preţedintele Parlamentului ucrainean şi Ministrul  Apărării, Igor Teniuc, 14 martie 2014 (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)
P. P.
19.03.2014

La numai 24 de ore după semnarea tratatului de anexare a Crimeei, forţele armate ruseşti au capturat cartierul general al marinei ucrainene din Sevastopol, s-au baricadat înăuntru şi au arborat pe clădire steagul Rusiei, notează TheGuardian.

„Sunt aproximativ 200, unii cu cagule. Nu sunt înarmaţi şi nu a fost tras niciun foc de armă de partea noastră. Ofiţerii s-au baricadat în interiorul clădirii", a explicat purtătorul de cuvânt al marinei.

Conflictul cu Rusia „trece de la o fază politică la una militară”, a anunţat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, care se va deplasa împreună cu ministrul ucrainean al apărării Igor Teniuc în Crimeea pentru a „rezolva situaţia.”

Totuşi, „premierul” din Crimeea a declarat, potrivit Interfax, că aceştia nu vor fi lăsaţi să intre în regiune. Autorităţile din Crimeea susţin că toate instalaţiile militare ucrainene din peninsulă, inclusiv mai multe baze militare, sunt acum ilegale şi trebuie evacuate.

Guvernul de la Kiev nu a recunoscut referendumul din Crimeea, desfăşurat sub ocupaţie rusească, şi a denunţat crimele de război ale Rusiei. Marţi, un soldat ucrainean de pe teritoriul peninsulei a fost ucis şi un altul a fost grav rănit de către lunetiştii care acompaniau „forţe necunoscute cu echipament militar complet şi cagule”.

Ministrul Apărării ucrainean a autorizat, în urma incidentelor din Crimeea, folosirea armelor de foc împotriva atacatorilor şi a ordonat soldaţilor ucraineni să-şi apere poziţiile din teritoriu.

Atacul împotriva armatei ucrainene vine în condiţii controversate, deoarece trupele ruse şi ucrainene din Crimeea au convenit să înceteze agresiunile cel puţin până vineri.

De asemenea, Rusia a anunţat că acordul semnat cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu privire la inspectarea unităţilor militare ruseşti a expirat.

Totuşi, acordul stipulează că se pot efectua 90 de inspecţii şi 45 de vizite de evaluare, pe teritoriul oricărei ţări membre care are forţe armate, în fiecare an.

Putin a ales „calea izolării”, a declarat ministrul de Externe britanic, William Hague, în timp ce vice-preşedintele american, Joe Biden, susţine că Rusia şi Putin stau singuri şi „dezbrăcaţi în faţa lumii”, vinovaţi de agresiuni internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor