„Invadaţi-ne pe noi, nu Crimeea”: Ironia ruşilor abandonaţi înfurie autorităţile

Participanţii la mitingul organizat la Moscova, pe 10 martie 2014, împotriva intervenţiei militare ruse în Ucraina.
Participanţii la mitingul organizat la Moscova, pe 10 martie 2014, împotriva intervenţiei militare ruse în Ucraina. (Sasha Mordovets / Getty Images)

Un jurnalist rus are necazuri din cauza unei postări sarcastice pe Facebook. Procuratura vrea să-l condamne pentru "extremism şi incitare etnică".

Jurnalistul Roman Romanenko nu s-a gândit la consecinţe atunci când a postat pe Facebook o scrisoare cerându-i sarcastic lui Putin să-şi trimită trupele în regiunea Vologda. "Aici suntem toţi vorbitori de limbă rusă şi foarte asupriţi. Nu avem medicamente pentru bolnavi, şcolile se închid, agricultura este practic distrusă". Toate din vina "ocupanţilor care au luat puterea cu alegeri fraudate", pentru a se preocupa numai de averile lor: "V-am fi foarte recunoscători dacă aţi binevoi să ne invadaţi, şi vă garantăm că nu va fi nicio rezistenţă partizană şi nici măcar sancţiuni internaţionale".

Ironia lui Romanenko a fost apreciată cu mai mult de 4.000 de like-uri şi 3.500 de distribuiri. De asemenea, în alte regiuni din Rusia, de la Tver la Astrakhan , locuitorii au trimis scrisori către şeful statului cerându-i ironic să-i invadeze pe ei în loc să se preocupe numai de situaţia din Crimeea: "Aici la noi chiar şi clima este mai rea decât acolo, nu vedem soarele timp de opt luni pe an şi nu avem nici măcar energie electrică în cele mai multe sate" este mesajul care ajunge de la Tver.

Unii sunt furioşi deoarece mai mulţi guvernatori au ajutat cu plata din fonduri publice în semn de solidaritate cu peninsula învecinată. Pe reţelele sociale au apărut fotografii cu spitale şi şcoli care se prăbuşesc şi sunt fără încălzire din cauza lipsei de bani: "Puteau să ne dea nouă acei bani în loc să-i dea Crimeei", spun ruşii.

În unele oraşe se semnalează de asemenea faptul că agenţiile guvernamentale forţează angajaţii să dea o parte din salariu pentru cauza din Crimeea, ameninţându-i cu represalii în cazul în care refuză.

Dar guvernatorul regiunii Vologda, Oleg Kuvshinnikov, nu împărtăşeşte amuzamentul general aşa că Romanenko a fost convocat de sistemul judiciar.

Un investigator, care a declarat jurnalistului că se simte "jenat de ceea ce trebuie să facă", l-a întrebat care este baza dovezilor de care dispune cu privire la afirmaţiile sale: "De ce susţineţi că agricultura este în genunchi?". "Citiţi ziarele", i-a răspuns Romanenko, care încă mai speră să scape de acuzaţii. Guvernatorul în persoană a declarat: "Eu nu împărtăşesc acest umor. Există glume şi glume...mai ales în aceste timpuri", şi a cerut personal procuraturii să considere scrisoarea lui Romanenko ca "extremism şi incitare la ură etnică şi socială".

Între timp, pe uşa apartamentului jurnalistului o mână necunoscută a desenat o zvastică şi a scris "Maidan stop", arătând vecinilor că Romanenko este un „fascist”, aşa cum a fost catalogat şi noul guvern de la Kiev de propaganda Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe