NATO şi Australia condamnă ferm anexarea „ilegală” a Crimeei la Rusia

(sigla NATO)

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat alipirea "ilegală" a Crimeei la Rusia şi a îndemnat Moscova şi Kievul la "reţinere", după moartea unui militar ucrainean, informează Mediafax. În acest sens, în declaraţia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se precizează că: "Rusia a ignorat toate apelurile de a se întoarce la respectarea dreptului internaţional şi continuă să meargă pe un drum periculos".

"Anexarea Crimeei este ilegală şi nelegitimă şi statele aliate NATO nu o vor recunoaşte", a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, declarându-se "profund îngrijorat" în legătură cu moartea unui militar ucrainean în urma unui atac armat la o unitate militară din Simferopol, capitala Crimeei.

"Este urgent ca toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să ia toate măsurile posibile pentru a evita o continuare a escaladării", a subliniat Rasmussen.

Potrivit agenţiei de presă Interfax-Ucraina, un atac armat a avut loc marţi, la Simferopol, soldându-se cu doi morţi, un militar ucrainean şi un membru al "forţelor de autoapărare" pro-ruse.

Tot miercuri, 19 martie, şi Australia a făcut declaraţii similare. În acest sens, Şefa MAE australian, Julie Bishop, a anunţat introducerea de sancţiuni financiare şi interzicerea intrării în ţară a 12 cetăţeni ruşi şi ucraineni în legătură cu includerea Crimeei în componenţa Federaţiei Ruse. Numele lor nu au fost specificate, informează "Vocea Rusiei", citează Moldpres.

"Condamn ferm anexarea Crimeei de către Federaţia Rusia şi alegerile nesancţionate din Crimeea, din 16 martie. În timp ce trupele ruse controlau efectiv teritoriul, au avut loc alegerile, din această cauză nu pot constitui o bază legitimă pentru schimbarea statutului Crimeei" a declarat Julie Bishop, scrie Unian.

Potrivit Itar-Tass, lista celor 12 persoane, nu se va face publică, cu scopul de a evita riscul de retragere a fondurilor din Australia.

Marţi, într-o convorbire telefonică cu secretarul american de stat, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că sancţiunile introduse de SUA şi UE împotriva Rusiei sub inadmisibile şi nu vor rămâne fără consecinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe