Oazu Nantoi: „Regimurile de tipul celor instalate la noi în Moldova nu sunt veşnice”

În lipsa unui candidat comun la alegerile prezidenţiale din toamnă, cetăţenilor li se va propune dilema moldovenească, să aleagă „răul mai mic”, a opinat liderul de opinie Oazu Nantoi.
Oazu Nantoi, analist politic din Moldova (politics.md)
Maria Maevschi
03.08.2016

Republica Moldova alunecă vertiginos spre ceea ce se numeşte stat autoritar, consideră liderul de opinie Oazu Nantoi. În opinia domniei sale, în societatea de astăzi se observă o creştere tot mai mare a sentimentului de frică, deoarece „dosariada şi presiunile sunt un instrument uzual, care este propriu regimului autoritar şi ceea ce dezleagă mâinile celor care deţin puterea”.

„Într-un stat captiv, acea grupare care se află la putere, controlează totul de la mass media, fluxurile financiare, structurile de stat şi în paralel mimează triumful democraţiei şi a reformelor pro-europene”, a declarat analistul politic în cadrul emisiunii Interpol de luni de la TV7, făcând referire la ultimul raport plin de laude al premierului Pavel Filip şi al preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Cu toate acestea, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM) consideră că este inutil să-l diabolizăm pe Plahotniuc şi să-l considerăm atotputernic. „Noi toţi avem câte un Plahotniuc în noi şi din această cauză ne lipseşte acea mobilizare care nu trebuie să fie îndreptată împotriva lui Plahotniuc. Noi trebuie să creăm statul care nu există şi care în paralel este furat de la noi, asta este provocarea care stă în faţa cetăţenilor”, a adăugat Nantoi.

Luând în considerare faptul că la 31 august va fi demarată campania electorală, iar până atunci a rămas mai puţin de o lună, Nantoi consideră că „liderii politici trebuie să dea societăţii un răspuns, să propună un plan de acţiuni, o foaie de parcurs care trebuie să se încununeze ulterior cu preluarea puterii prin alegeri parlamentare”, în caz contrar „fiecare în parte va fi nimicit prin PR negru, maşinăria mediatică şi dosariade de către actualul regim”.

În opinia expertului politic, decizia partidelor de a merge în alegeri cu propriul candidat este un scenariu convenabil pentru Plahotniuc ridicându-i şansa de a promova în turul doi pe cineva alături de Igor Dodon, ca mai apoi să propună cetăţenilor dilema moldovenească „căutarea răului mai mic”.

Totuşi, Oazu Nantoi a ţinut să precizeze că „puterea nu se preia la alegerile prezidenţiale. Alegerile prezidenţiale sunt foarte importnte din punct de vedere psihologic, dar asta nu este schimbarea decisivă a situaţiei, puterea se ia la alegerile parlamentare. Alegerile prezidenţiale sunt o fază importantă dar intermediară în perspectiva alegerilor parlamentare. Noi trebuie să fim conştienţi de complexitatea situaţiei”.

Mai mult decât atât, membrul PPEM consideră că lupta din această toamnă va fi una destul de dură, dar depinde de fiecare dacă şansa va fi ratată sau nu. În acest moment, liderii politici trebuie să uite de propriul electorat şi să caute metode de a consolida poporul căruia i s-a furat ţara, miliardul, încrederea. Oamenii vor putea fi mobilizaţi numai dacă partidele de dreapta se vor prezenta în faţa lor „cu un scenariu clar şi convingător”, în caz contrar „există riscul ca în turul doi răul mai mic să câştige”.

Deşi „alunecăm spre un autoritarism banal”, Nantoi a ţinut să puncteze faptul că „regimurile de tipul celor instalate la noi în Moldova nu sunt veşnice”, iar acest lucru s-a văzut deja, în opinia analistului politic, din reacţia lui Plahotniuc ca rezultat la acţiunile de protest din centrul Chişinăului.

„Dacă societatea nu se consolidează şi nu dă o ripostă acestor politici de instaurare a unui regim autoritar înseamnă că noi nu merităm altceva. De mii de ori s-a spus că atunci când omul intră în cabina de vot cu buletinul în mână nimeni nu stă cu pistolul asupra lui, el este liber de a pune acea ştampilă. Alta este că politicienii trebuie să-i ofere lui o alternativă cât de cât credibilă ca el să nu rămână acasă, ca el să vadă sensul participării la aceste alegeri.

Realităţile sumbre la care s-a ajuns azi au rădăcini foarte clare în perioada guvernării lui Voronin. Atunci poate altă stare de spirit era în societate, dar de acolo se trage. Noi acum ne aflăm într-o fază de criză morală şi ce va fi mâine depinde de implicare fiecăruia în parte. Nimic nu e veşnic sub lună şi eu consider că acea grupare care controlează mai totul în RM nu prea îşi dă seama de aceste legităţi obiective care există şi funcţionează chiar dacă cuiva îi place că ţine totul sub control”, a mărturisit politicianul la final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor