Medicina chineză distrusă de plantele din China
alte articole
Profesionişti din domeniul medical din China şi chiar Administraţia de Stat de Medicină Tradiţională Chineză au avertizat că din cauza concentraţiilor de pesticide şi îngrăşăminte aflate în sol în China, multe plante medicinale utilizate în mod curent în reţetele tradiţionale chineze şi-au pierdut eficacitatea.
"Unii spun că medicina chineză ar putea fi adusă în ruină tocmai din cauza plantelor medicinale ale Chinei. Acest lucru nu este deloc o exagerare", a declarat Wang Guoqiang, şeful Administraţiei, la un forum chinezesc despre creşterea plantelor medicinale şi ecologie, la 3 iulie, potrivit agenţiei chineze de stat, Xinhua.
Un raport de investigaţie, din 2013, efectuat de către Greenpeace, a constatat că plantele medicinale chinezeşti cultivate şi recoltate în China au fost pline de pesticide. Raportul a recomandat autorităţilor să ia măsuri stricte.
În ultimii ani, cererea pentru reţetele medicinei tradiţionale chineze a crescut. Potrivit lui Wang, această creştere a stimulat, de asemenea, vânzarea pe scară largă a plantelor medicinale cultivate în gospodării, care sunt frecvent expuse la pesticide şi îngrăşăminte agricole, acestea interferând cu proprietăţile lor medicinale.
Wang nu este primul oficial care a făcut comentarii publice în legătură cu ameninţările reprezentate de plantele medicinale crescute în China. În 2011, Zhou Zhongying, profesor la Universitatea Nanjing de Medicină din China, a avertizat, de asemenea, că medicina chineză va fi ruinată de propriile sale ingrediente, potrivit portalului de ştiri chinez Sina.
În 2013, Jing Shiming, director adjunct al Asociaţiei Provinciei Guangdong de Medicină din China, a cerut reglementări mai stricte pentru a salva calitatea plantelor medicinale, potrivit celor raportate de China.com.cn.
Dar problemele merg dincolo de poluanţi şi pesticide
Yang Chaobo, un medic pensionar chinez, în vârstă de 46 de ani, a practicat medicina tradiţională chineză timp de 20 de ani şi a colaborat cu un spital afiliat Academiei de Ştiinţe Medicale din China înainte de a se muta la New York, în 2014.
"Plantele din China necesită o procesare specială", a declarat el într-un interviu telefonic pentru Epoch Times. "De exemplu, rădăcina Rehmannia trebuie să fie aburită şi apoi coaptă la soare, complet, de nouă ori. Dar, de multe ori în China, acest pas nu este urmat cu sârguinţă".
Rădăcina Rehmannia, cunoscută sub numele de "gan di huang" în chineză, este utilizată pentru a trata hepatita şi boli de inimă.
În ciuda declaraţiilor făcute de către autorităţile chineze şi medici, Yang este pesimist cu privire la mediul Chinei şi viitorul plantelor medicinale, despre care chiar şi el sugerează că ar fi mai eficace dacă ar fi culese din sălbăticie, decât din fermele chinezeşti - din cauza deficienţelor din agricultura chineză.
"Birourile de mediu de la diferite niveluri acordă puţină importanţă plantelor medicinale din China", a declarat Yang. "Ei sunt incapabili să protejeze mediul pentru că nu au autoritate administrativă şi finanţare."