Oamenii de ştiinţă transferă amintiri dintr-o fiinţă în alta

S-a reuşit transferarea de amintiri între melci de mare, printr-un experiment care nu a mai fost repetat din anii ’60.
Melcul de mare 'Elysia chlorotica'
Melcul de mare 'Elysia chlorotica' (Patrick Krug)

Transferul de memorie între creaturi vii poate suna ca un scenariu de science fiction, dar potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles şi unei lucrări publicatede ENeuro acest transfer a devenit o realitate testată. Cercetătorii au transferat cu succes molecule din celulele creierului unor melci antrenaţi în nişte melci neantrenaţi, dând melcilor neantrenaţi instinctele melcilor antrenaţi şi aparent amintirile lor.

Cercetătorii au făcut experimente pe melci Aplysia californica, organisme mici cu neuroni mari pe care se poate lucra mai uşor. Când cercetătorii au aplicat melcilor mici şocuri electrice, aceştia au reacţionat retrăgându-şi antenele. Melcii asupra cărora s-au aplicat şocuri şi-au retras mai mult antenele decât ceilalţi melcii.

Ar putea să fie cheia în ANR-ul* melcilor? ARN-ul transportă în mod obişnuit mesaje între genom şi restul celulei, dar anumite tipuri de ARN pot activa şi dezactiva gene şi pot influenţa memoria pe termen lung la melci, şoareci şi şobolani. Cercetătorii au extras ARN-ul de la melci antrenaţi şi l-au implantat în alţi melci. Melcii noi au preluat imediat obiceiurile melcilor antrenaţi, ca şi cum ar avea aceleaşi amintiri.

Din anii ’60 încoace, oamenii de ştiinţă nu au descoperit o modalitate de a transfera amintiri. În anii ’60, ei au hrănit viermi laţi cu rămăşiţe tocate de la alţi viermi laţi antrenaţi să răspundă la lumină pentru a vedea amintirile pe care le transferă. Experimentul părea să funcţioneze, cu toate că a fost greu de reprodus. Melcii sunt departe de fiinţele umane, dar cercetătorii speră că experimentele pe animale îi vor ajuta să înţeleagă rolul ARN-ului, al ADN-ului şi al memoriei.

Acum putem transfera amintiri folosind ARN-ul” a declarat autorul principal al studiului David L. Glanzman pentru CNN. „Dacă ne gândim la tulburări umane ale memoriei precum demenţa, Alzheimer şi tulburări posttraumaticede stres, dacă putem identifica ARN-uri care prin mutaţii pot genera procese de învăţare, este posibil să putem folosi aceste cunoştinţe pentru a crea noi tratamente mai eficace.

ARN - Acid ribonucleic. În genetică, o funcţie a acestei molecule are rolul de a copia unele informaţii din ADN şi ajută la naşterea unui nou ADN.

(New York Times)