Moştenitorul imperiului Samsung a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Lee Jae-yong a fost condamnat la închisoare de către un tribunal din Coreea de Sud, pentru corupţie, dare de mită şi delapidare.
Moştenitorul imperiului Samsung , Lee Jae-yong, la 7 august 2017, la Seoul (AHN YOUNG-JOON/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
25.08.2017

Un tribunal din Coreea de Sud l-a condamnat, vineri, pe vicepreşedintele grupului Samsung Electronics, Lee Jae-yong, la cinci ani de închisoare pentru rolul său în scandalul de corupţie care a condus la demisia fostei preşedinte Park Geun-Hye.

Tribunalul l-a găsit pe Lee Jae-yong vinovat de oferirea de mită în valoare de 7,2 miliarde woni (6,38 milioane de dolari) unei companii şi mai multor fundaţii înfiinţate de Choi Soon-sil, confidenta preşedintei Park Geun-hye, în schimbul sprijinirii fondului public de pensii pentru un proiect controversat de fuziune a două dintre filialele Samsung în 2015.

Anterior, procurorii ceruseră o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Lee Jae-yong.

Avocatul liderului Samsung, care a dezminţit acuzaţiile aduse de procurori imediat după aflarea verdictului, a declarat că va contesta decizia de vineri a tribunalului districtual, iar experţii cred că procesul ar putea ajunge până la Curtea Supremă. Lee se află deja în detenţie provizorie, la cererea anchetatorilor, de la 17 februarie.

Cei cinci ani de închisoare primiţi de moştenitorul imperiului Samsung reprezintă una dintre cele mai aspre pedeapse, căci în Coreea de Sud, potrivit legislaţiei, pedepsele de peste 3 ani nu pot fi suspendate.

Tatăl lui Lee, Lee Kun-hee, a fost condamnat pentru mită şi pentru evaziune fiscală, însă acesta n-a executat nicio zi în închisoare.

Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, cipuri de memorie şi televizoare cu ecran plat, primeşte astfel o lovitură grea ce poate afecta deciziile strategice cu privire la investiţii şi achiziţii. Grupul Samsung este responsabil pentru o cincime la economia sud-coreeană.

Verdictul trimite şi un semnal puternic marilor afaceri coreene, controlate de mai bine de 60 de ani de către câteva familii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor