Cum umple regimul chinez buzunarele armatei prin crime

Spitalele militare au constituit principala scenă pentru industria jafului sistematic de organe al Chinei
Ofiţeri şi soldaţi chinezi stau în Piaţa Tiananmen din Beijing la 30 septembrie 2014. Un sistem de corupţie de lungă durată le-a permis ofiţerilor chinezi să profite de vânzările de pe piaţa neagră datorate încălcărilor drepturile omului
Ofiţeri şi soldaţi chinezi stau în Piaţa Tiananmen din Beijing la 30 septembrie 2014. Un sistem de corupţie de lungă durată le-a permis ofiţerilor chinezi să profite de vânzările de pe piaţa neagră datorate încălcărilor drepturile omului (STR / AFP / Getty Images)

Aceasta este a doua parte dintr-o serie de 4 părţi: Crimele, banii şi spionii: o serie de investigaţii privind afacerile militare chineze pentru profit.

*********

Regimul chinez este în căutarea unor modalităţi de a ţine în frâu ofiţerii Armatei, care de zeci de ani au beneficiat de surse adiţionale pentru venituri. Liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a anunţat recent că oficialii din Apărare vor trebui să trăiască din salariile lor, menţionând că nu ar trebui să existe "venituri gri".

Noua comandă dată de Xi jinping i-ar putea face pe ofiţerii chinezi să tremure. La momentul la care Xi Jinping făcea anunţul, 16 generali chinezi erau anchetaţi şi este foarte probabil ca politica deja tradiţională care a nutrit în umbră corupţia din armata chineză să le rămână în memorie.

Aceste zone de "venituri gri" ar putea fi legate de unele dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului care au loc în prezent în China. Dovezi recente sugerează că regimul chinez cumpără loialitatea ofiţerilor din armată cu ajutorul veritabilei industrii de jaf de organe organizate de către Partidul-stat al Chinei.

"Armata are multă libertate în societatea chineză, o ‘libertate’ antreprenorială", declară Ethan Gutman, autorul cărţii" The Slaughter: Mass Killings, Organ Harvesting, and China’s Secret Solution to Its Dissident Problem" într-un interviu telefonic. "Ei fac bani pentru ei înşişi, dar fac bani şi pentru armată".

Crime pentru profit

Un flux de venit major în armată a fost cel provenit din recoltarea forţată, pe viu, a organelor practicanţilor mişcării Falun Gong cu scopul de a fi folosite pentru transplant.

Falun Gong, numită şi Falun Dafa, este o practică spirituală înrădăcinată în cultura chineză străveche, care include meditaţia şi filozofia morală bazată pe adevăr, compasiune şi toleranţă.

Regimul chinez a estimat la începutul anului 1999 că în China existau peste 70 de milioane de chinezi care practicau Falun Gong - un număr mai mare decât cel al membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC). Printre practicanţi erau membri ai armatei, forţelor de securitate şi cadre senioare din Partid.

În aprilie 1999, fostul şef al Partidului, Jiang Zemin, a trimis o scrisoare la Politburo (Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului). El a avertizat în legătură cu numărul de persoane care practicau Falun Dafa şi a afirmat că acestea ar fi fost manipulate de forţe străine. Jiang Zemincataloga învăţăturile morale tradiţionale ale Falun Gong drept o provocare pentru ideologia regimului comunist chinez. La 20 iulie 1999, Jiang Zemin lansa o campanie de eradicare a practicii Falun Gong în China - care includea masacrarea fizică a practicanţilor.

Doar la un an după începerea persecuţiei, numărul transplanturilor de organe din China - cunoscută pentru folosirea prizonierilor ca sursă de organe - a început să crească dramatic.

Cercetătorii care au efectuat investigaţii privind macabra industrie consideră că organele sunt recoltate în timp ce victima este încă în viaţă, pentru a avea organele cât mai proaspete pentru transplant. Ori de câte ori se extrage un organ, sunt extrase toate celelalte organe care pot fi transplantate ulterior, pentru a maximiza profitul. Victima moare în urma procedurii - în acest caz transformarea deţinutului politic în sursă de organe fiind metoda de eradicare ficică.

Potrivit cercetătorilor, sursa predominantă a creşterii numărului transplanturilor au fost practicanţii Falun Gong. Se ştie că, pe o scară mai mică, metoda se aplică şi altor prizonieri de conştiinţă - inclusiv uigurilor şi tibetanilor - li se recoltează organele, care sunt apoi vândute pentru profit.

Ce consideră că cel puţin 62.000 de practicanţi Falun Gong ar fi fost ucişi pentru organele lor între 2000 şi 2008, potrivit estimărilor lui Ethan Gutman.

Avocatul canadian pentru drepturile omului, David Matas, şi fostul secretar de stat canadian David Kilgour au ajuns în mod independent la o estimare similară pentru acel interval de timp în propria lor investigaţie, folosind o metodologie diferită.

Recoltarea pe scară largă a organelor a continuat încă din 2008, numărul victimelor continuând să crească.

Matas a declarat pentru CQ Global Research în iulie 2011 că recoltarea de organe a adus 1 miliard de dolari anual spitalelor participante, care au fost în principal conduse de armată.