O puternică alunecare de teren a ucis cel puţin şapte persoane pe insula italiană Ischia

Puternică alunecare de teren in insula italiană Ischia
Puternică alunecare de teren in insula italiană Ischia (Youtube - captură ecran)

Cel puţin şapte persoane, printre care un nou-născut şi doi copii, au fost ucise pe insula de vacanţă Ischia, în sudul Italiei, după ce o alunecare de teren provocată de ploile torenţiale a devastat un mic oraş, a anunţat duminică un oficial citat de Reuters.

Cinci persoane erau încă dispărute, a declarat prefectul din Napoli, Claudio Palomba, într-o conferinţă de presă. Zeci de lucrători de urgenţă s-au grăbit să ajungă pe insulă, în timp ce scafandri de salvare au căutat eventualele victime în apele din largul coastei, a spus el.

Un val de noroi, moloz, resturi şi pietre s-a desprins sâmbătă de pe cel mai înalt munte al insulei şi s-a prăbuşit peste case şi drumuri din oraşul Casamicciola Terme şi din jurul acestuia.

Fotografiile şi înregistrările video aeriene au arătat clădiri distruse de alunecarea de teren şi mai multe maşini împinse în mare de ceea ce un locuitor a descris ca fiind "o cascadă de apă şi noroi".

Dens populată, Ischia este o insulă vulcanică care se află la aproximativ 30 km de Napoli. Ea atrage vizitatori pentru băile sale termale şi pentru coasta pitorească.

Potrivit experţilor, episoadele de precipitaţii abundente devin tot mai frecvente şi mai intense din cauza schimbărilor climatice, ceea ce agravează riscurile hidrogeologice în multe părţi ale Italiei.

Statisticile arată că în Ischia există un număr mare de case construite ilegal, ceea ce îi expune pe locuitori la un risc permanent de inundaţii şi cutremure - care au lovit adesea insula colinară în ultimii ani.

Alunecarea de teren fatală a reaprins controversele politice privind aprobările acordate în ultimele decenii pentru construcţiile ilegale şi reticenţa unor politicieni de a aborda această problemă.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că nu pot locui în anumite zone, iar clădirile din zonele de risc trebuie demolate", a declarat duminică guvernatorul regiunii Campania, Vincenzo De Luca, pentru postul public de televiziune RAI.

Noul guvern de dreapta al Italiei, condus de Giorgia Meloni, a organizat duminică o reuniune a cabinetului şi a emis un decret menit să ofere ajutor rapid persoanelor aflate în dificultate în urma dezastrului, inclusiv celor aproximativ 230 de persoane care au fost evacuate.

Decretul a alocat un pachet iniţial de ajutor de 2 milioane de euro şi a prevăzut o suspendare a plăţii impozitelor pentru rezidenţi până la sfârşitul anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură