"O nouă mineriadă împotriva educaţiei". Legea care-i apără pe plagiatori, adoptată de Parlament

Ignorând cu mare lejeritate nemulţumirile exprimate în spaţiul public, dar şi oficial de către preşedintele Klaus Iohannis, Parlamentul României, prin cele două camere ale sale, a adoptat un controversat proiect de lege despre care s-a spus că masacrează Legea Educaţiei în privinţa doctoratelor.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
10.10.2016

UPDATE. La scurt timp după "isprava" Paralmentului, preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj dur pe contul său de Facebook.

"În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă", a scris Iohannis.

* * *

În calitate de for decizional, Senatul a respins luni cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat. Cu alte cuvinte, "legea spărgătorului de bănci, pus paznic la seif", după cum remarca, la un moment dat, jurnalista Emilia Şercan, o autoritate în materie de doctorate plagiate, care a avertizat că avem de-a face cu "o nouă mineriadă împotriva educaţiei şi viitorului acestei ţări".

Prin această lege, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat.

În cadrul dezbaterilor din plen, secretarul de stat trimis de Guvern a atras atenţia că legea riscă să submineze calitatea învăţământului superior din ţara noastră.

Amintim că, în luna mai, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea respectivă, operă a fostului ministru al Educaţiei Adrian Curaj, dar care a beneficiat de modificări substanţiale în drumul său prin Parlament, şi a trimis-o înapoi spre reexaminare.

"Doctorate şi plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună şi a ajuns la promulgare o lege care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului, fiindcă această lege, prin modificările pe care le aduce, nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale.

Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate. În primul rând vorbim aici, evident, de plagiat. Este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale. Performanţa trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancţionate", a declarat, pe 19 mai, preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a explicat atunci că este nevoie să se pună capăt fenomenului de plagiat iar pentru acest lucru este necesară o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa procesului de acordare a doctoratului, legislaţie care să clarifice foarte bine şi cum se retrage acest titlu, în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea este copiată sau plagiată.

"CNATDCU, care le-a dat verdicte de plagiat lui Ponta şi Oprea, va fi eliminat din procedura de verificare, iar universităţile vor fi cele responsabile să analizeze acuzaţiile de plagiat. Cum am mai spus, pui spărgătorul de bănci paznic la seif. Ce exemplu mai bun ne trebuie decât ruşinoasele rapoarte date de cei de la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp), Academia de Informaţii a SRI şi Academia de Poliţie în cazul lui "Apud" Tobă şi Costel Pandele? Dacă nu au avut jenă lucrând pentru CNATDCU, vă daţi seama ce prăpăd vor face când vor evalua plagiatele "intern"? (...)

Mizeria inimaginabilă de Ordonanţă de Urgenţă a fost promovată, să nu uităm, de academicianul în ştiinţele securităţii naţionale, Adrian Curaj, iar după ce a ajuns pe mâna domnilor şi domniţelor din Parlament, s-a produs măcelul", a declarat recent jurnalista Emilia Şercan.

Pentru a afla cine sunt senatorii care au votat controversatul proiect de lege intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor