România plagiatorilor. Iohannis: Verdictul trebuie dat rapid. Bunul renume al persoanei se distruge foarte uşor
alte articole
De abia după câţiva ani de la primul caz notabil de plagiat, şi anume cel al fostului premier Victor Ponta, discuţiile pe această temă au luat amploare în spaţiul public. Indiferent cum se numeşte persoana acuzată, este necesar ca instituţiile statului să dea un verdict clar, fără echivoc, într-un termen rezonabil, pentru că în joc este bunul renume al persoanei, iar acesta se poate distruge foarte uşor, de reclădit e mai greu, a opinat luni preşedintele Klaus Iohannis, la Universitatea de Vest din Timişoara, cu prilejul ceremoniei de deschidere a Anului Universitar 2016-2017.
"Cred că vă aşteptaţi de la mine să spun ceva despre proiectul România Educată. Poate vă aşteptaţi să spun ceva despre chestiunea plagiatelor. Poate vă aşteptaţi, unii cu plăcere, alţii mai puţin, să spun şi ceva despre campania electorală şi despre alegerile care ne aşteaptă în această toamnă. Se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice şi mai puţin publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuţii, dacă este adevărat, dacă este fals, dacă trebuie să rămână în viaţa publică sau dacă trebuie să se retragă. Această discuţie a luat amploare şi acest lucru îl găsesc bun.
Dacă vă amintiţi, mai la început, când s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat [cel al fostului premier Victor Ponta - n.r.], această discuţie la vremea respectivă nu a interesat pe multă lume şi nu a avut niciun efect electoral. Păcat! Este păcat că a durat atât până când această temă a devenit o temă publică importantă. Acum este, şi, domnule Ministru [Mircea Dumitru, ministru al Educaţiei - n.r.], ţine de dumneavoastră, dar şi de mulţi alţii, să clarificaţi aceste chestiuni. Eu cred că, în chestiunea plagiatului, este foarte important să avem un verdict clar şi ca acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei acuzaţii de plagiat să dureze atât ca şi elaborarea lucrării de doctorat", a declarat Iohannis.
Făcând cel mai probabil referire la recentul scandal în care este implicată şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele a remarcat că unii dintre politicienii noştri au descoperit că a-şi acuza adversarii de plagiat le poate aduce avantaje. "Este evident că, între timp, politicieni au găsit că a acuza pe cineva de plagiat este o manevră politică care poate să aducă voturi."
"Şi atunci, dumneavoastră, universitarii, trebuie să găsiţi metodele să scurtaţi această discuţie la un minim şi să ştim în cel mai scurt timp dacă persoana X a plagiat sau nu, şi punct. Nu pot să înţeleg foarte bine de ce nici măcar acea primă acuzaţie de plagiat nu a fost lămurită în timp, cred că a durat 3-4 ani. Eu sunt convins că nu s-a lucrat atunci 4 ani la elaborarea lucrării. Între timp, avem noi şi noi acuzaţii de plagiat. Este dăunător pentru societatea românească ca astfel de discuţii să se prelungească foarte mult. E nevoie de un răspuns clar, care se dă cu maximă celeritate.
Nu interesează pe nimeni, domnule Ministru, cum se numeşte comisia aia, sau comitetul sau cine analizează, dar ne interesează pe toţi să avem un verdict clar, simplu, fără echivoc şi într-un termen rezonabil. Iar dacă un politician este dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică. Dacă un cadru universitar este dovedit că este plagiator, trebuie să dispară din universitate. Dar şi atunci când se dovedeşte că nu a plagiat, este nevoie, mai mult decât în cealaltă variantă, ca acest lucru să se constate în timp util, foarte clar, fiindcă bunul renume al unei persoane se distruge foarte uşor, dar de reclădit e foarte greu.
Şi odată ce a existat în spaţiul public o discuţie de un an de zile că unul a plagiat şi că a copiat, după un an de zile e foarte târziu şi apară un verdict că poate că nu a plagiat, fiindcă nu mai interesează pe nimeni. Omul rămâne cu ştampila de plagiator. Din acest motiv, pentru a-i sancţiona pe cei care au copiat şi pentru a salva bunul renume a celor care nu au copiat, este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile.", a precizat Iohannis.