Schimbări la "Fabrica de plagiate" a SRI

Ajunsă în situaţia de a fi considerată o "fabrică de plagiate" după o serie de scandaluri vizând doctori celebri făcuţi pe bandă rulantă de Gabriel Oprea, Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu a efectuat schimbări la vârf.
Iulian Fota
Iulian Fota (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu", instituţie care s-a regăsit de curând în centrul unor uriaşe scandaluri de plagiat, anunţă schimbări la şcoala doctorală şi la Colegiul Naţional de informaţii.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, începând cu 3 octombrie 2016, conducerea Şcolii Doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” a fost preluată de Adrian Ivan în timp ce conferenţiar universitar Iulian Fota este noul director al Colegiului Naţional de Informaţii.

Adrian Ivan a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, deţine diplomă de studii avansate în Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale, efectuate în cadrul aceleiaşi facultăţi, precum şi o diplomă de studii avansate în domeniul studii europene, eliberată de Institutul European al Universităţii din Geneva, Elveţia.

Domeniile de cercetare şi expertiză ale domnului Ivan sunt relaţii internaţionale şi studii de securitate, minorităţi naţionale şi etnice în relaţiile internaţionale, analiza politicilor de securitate şi guvernanţă europeană şi internaţională.

Iulian Fota, cunoscut opiniei publice în special în calitate de fost consilier pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu este absolvent al studiilor de licenţă din cadrul Institutului român de construcţii civile şi industriale şi al studiilor de master din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, specializarea Relaţii internaţionale.

În prezent, este conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar de-a lungul timpului a ocupat diverse funcţii în sistemul public, precum consilier prezidenţial pentru securitate naţională, director al Colegiului Naţional de Apărare, consilier în cadrul Departamentului pentru integrare euro-atlantică şi politică de apărare, din Ministerul Apărării Naţionale.

Reamintim că Academia Naţională de Informaţii a fost acuzată în ultima perioadă că s-a comportat precum o adevărată "fabrică de plagiate". De altfel, nouă persoane - dintre care opt l-au avut drept coordonator de plagiat pe Gabriel Oprea, el însuşi dovedit plagiator - au cerut să renunţe la titlul de doctor obţinut la respectiva academie, după ce au fost acuzate de plagiat, printr aceştia aflându-se fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu, avocata lui Victor Ponta, Loredana Radu, celebra secretară a lui Gabriel Oprea - decorată de 3 preşedinţi - Adela Popescu, Romeo Raicu, fost preşedinte al comisiei parlamentare de control al SIE etc.