O instanţă din Egipt a renunţat la acuzaţia de crimă adresată fostului preşedinte Hosni Mubarak

O instanţă egipteană a renunţat, sâmbătă, la cazul împotriva fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, acuzat de uciderea protestatarilor în timpul revoltei din 2011, care s-a încheiat prin îndepărtarea sa de la putere, relatează Reuters.
Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak în spatele gratiilor în timpul judecării recursului, Cairo, 15 aprilie 2013. (Maher Iskandar / AFP / Getty Images)
P. P.
29.11.2014

O instanţă egipteană a renunţat, sâmbătă, la cazul împotriva fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, acuzat de uciderea protestatarilor în timpul revoltei din 2011, care s-a încheiat prin îndepărtarea sa de la putere, relatează Reuters.

Instanţa a retras şi acuzaţiile împotriva lui Mubarak şi a fostului său ministru al Petrolului, pentru realizarea exporturilor de gaze către Israel. De asemenea, s-a renunţat şi la acuzaţiile îndreptate spre fostul ministru de Interne şi a şase consilieri din era Mubarak.

Într-un caz separat de corupţie, instanţa a retras acuzaţiile adresate lui Mubarak şi fiilor săi, Alaa şi Gamal. Judecătorul Mahmmoud Kamel al-Rashidi a precizat că a trecut prea mult timp de când a avut loc presupusa crimă pentru ca instanţa să se mai pronunţe în acest caz.

Totuşi, fostul lider în vârstă de 86 de ani nu va pleca liber după verdictul de sâmbătă. Acesta a fost găsit vinovat, în luna mai, într-un caz legat de furtul de fonduri publice şi va servi o sentinţă de trei ani în arest la domiciliu, într-un spital al armatei din suburbiile oraşului Cairo.

Instanţa de judecată a erupt în aplauze şi încurajări după ce judecătorul a încheiat de citit verdictele, în timp ce activiştii sunt îngrijoraţi după eliberarea mai multor figuri din era Mubarak.

Îndepărtarea lui Mubarak, care a condus Egiptul timp de aproximativ 30 de ani, a condus la primele alegeri libere din Egipt dar câştigătorul alegerilor, Mohamed Morsi, a fost îndepărtat prin forţă armată pe parcursul anului trecut. Cei doi fii ai lui Mubarak l-au sărutat pe frunte pe fostul preşedinte, care s-a limitat la un zâmbet discret.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor