Bruxellesul cere Berlinului să contribuie la planul de investiţii prezentat de Juncker

Vicepreşedintele noii Comisii Europene (CE), Jyrki Katainen.
Vicepreşedintele noii Comisii Europene (CE), Jyrki Katainen. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Vicepreşedintele noii Comisii Europene (CE) Jyrki Katainen a făcut apel la Berlin să injecteze în planul Juncker o parte din miliardele sale de euro pentru investiţii prevăzute până în 2018, conform unui interviu apărut vineri în presa germană, relatează AFP.

'Ne putem imagina că Germania va investi o parte din programul său de 10 miliarde de euro în fondul nostru', a declarat, în interviul pentru cotidianul economic german Handelsblatt, Jyrki Katainen, vicepreşedinte CE responsabil cu creşterea, locurile de muncă, investiţiile şi competitivitatea.

Finlandezul a precizat că această chestiune ar urma sa se afle pe agenda discuţiilor de la summitul şefilor de stat şi de guvern din UE de la mijlocul lunii decembrie.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a anunţat la începutul lunii noiembrie că vor fi alocate 10 miliarde de euro suplimentare în investiţiile publice ale Germaniei până în 2018, văzând acest plan ca o contribuţie la sprijinirea creşterii în Europa.

Însă, până acum, Schäuble a refuzat ca o parte din această sumă să fie injectată în fondul de investiţii promis de Comisia Europeană pentru a stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în Uniunea Europeană, scrie Handelsblatt, fără a-şi cita sursele.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri crearea Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS) menit a mobiliza în final 315 miliarde de euro în trei ani.

Proiectul Bruxellesului se va baza pe o parte din bugetul european şi pe Banca Europeană de Investiţii (BEI), care ar urma sa ofere garanţii de 21 de miliarde de euro, pentru a atrage investiţii private.

Însă fondul nu va fi alimentat prin contribuţii directe ale statelor membre, spre nemulţumirea detractorilor săi. Pentru a încuraja totuşi statele membre să alimenteze noul fond, Comisia Europeană a propus ca sumele oferite să nu fie contabilizate la calcularea deficitului lor.

'Contribuţiile naţionale ar putea spori semnificativ impactul fondului. Dacă cele 21 de miliarde ale noastre vor fi dublate, vom putea atunci mobiliza peste 600 de miliarde de euro reprezentând investiţii private', a subliniat Katainen.