John Baird: joacă rolul lui Tony Blair, cere intervenţia Canadei în Irak

Ministrul canadian de externe, John Baird
Ministrul canadian de externe, John Baird (Alex Wong / Getty Images)
P. P.
07.10.2014

Odată cu înmulţirea actelor de decapitare a occidentalilor de către radicalii de statului Islamic, s-au înmulţit şi presiunile politicienilor occidentali, care doresc să se alăture noii campanii propuse de SUA în Irak.

Luni, Canada a discutat în Parlament propunerea ministrului de Externe John Baird, de a tirmite avioane de luptă în Orient. Discuţiile au fost foarte controversate, având în vedere fiasco-ul din 2003, când SUA şi aliaţii săi au intrat a doua oară în Irak pentru a confisca arme de distrugere în masă - pe care nu le-au găsit niciodată.

La propunerea lui Baird, aeronavele CF-18 vor efectua zboruri militare în Irak în curând pentru a combate ameninţarea teroristă Islamică, dar riscă implicarea într-o luptă prelungită care nu se va termina curând.

Într-o discuţie ce a durat toată după-amiaza, Parlamentul a dezbătut decizia Conservatorilor de a trimite şase avioane de luptă CF-18, împreună cu aeronave auxiliare şi 600 de militari, pentru a se alătura bombardamentului aerian desfăşurat de către coaliţie împotriva ţintelor teroriste din Irak şi posibil din Siria. Misiunea iniţială va avea o durată de 6 luni.

“Aceste nu este doar un alt conflict. Lupta nu este împotriva unui stat sau al vreunui dictator străin. Aceasta este o luptă împotriva unor terorişti care jefuiesc, violează şi măcelăresc tot ce le stă în cale,” a declarat Ministrul Afacerilor Externe John Baird în discursul care a dat startul dezbaterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor