MAE al Rusiei utilizează pentru prima oară 'Novorossia' într-un comunicat oficial, dar fără ghilimele
alte articole
Ministerul rus de Externe a utilizat pentru prima oară joi termenul de 'Novorossia', atribuit zonelor controlate de separatiştii proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk (din estul Ucrainei) într-un comunicat oficial, după cum a relatat agenţia de presă ucraineană Unian.
Astfel, denumirea 'Novorossia' este menţionată într-un comunicat al MAE rus cu privire la discuţiile purtate de ministrul de externe Serghei Lavrov cu secretarul de stat american John Kerry, cu ocazia participării la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
În cadrul acestei întâlniri, potrivit diplomaţiei ruse, părţile au discutat 'stabilirea unui dialog între autorităţile de la Kiev şi conducerea Novorossiei', relevă publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli.
'Discuţiile s-au axat pe situaţia din Ucraina, în contextul eforturilor întreprinse pentru asigurarea unui armistiţiu durabil în sud-estul Ucrainei şi stabilirea unui dialog direct între autorităţile de la Kiev şi conducerea Novorossiei, în contextul punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, în baza iniţiativelor de pace ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin', specifică acest comunicat.
Termenul Novorossia este folosit în mod deliberat şi fără ghilimele, remarcă în acest context publicaţia Zerkalo nedeli, potrivit căreia, înainte de întâlnirea cu Kerry, Lavrov a numit conflictul din estul Ucrainei drept unul exclusiv ucrainean.
Pentru prima oară, termenul Novorossia, în legătură cu regiunile separatiste rusofone din sud-estul Ucrainei, a fost utilizat de către preşedintele rus Vladimir Putin în luna aprilie, la nicio lună de la anexarea Crimeii de către Rusia.
În replică, Ministerul ucrainean de Externe a indicat joi seara într-o postare pe Twitter că Novorossia este numele unui sat din raionul Ştokovski, ţinutul Primorie al Federaţiei Ruse (Extremul Orient rus).
Din perspectivă istorică, Novorossia este o regiune din sudul Ucrainei de astăzi, aşa cum era cunoscută în secolul al XVIII-lea. După războiul ruso-turc din 1770, tot nordul Mării Negre (sudul Ucrainei de astăzi) a fost ocupat de Rusia şi populat, treptat, cu ruşi, ucraineni şi cazaci. Principalul oraş al Novorossiei a fost timp îndelungat Odesa.
În luna mai a.c., regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk au format un stat nou denumit 'Republica Novorossia', într-un congres al susţinătorilor federalizării Ucrainei, ce s-a desfăşurat la Doneţk, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, considerate de Occident cruciale pentru rezolvarea crizei politice din această ţară.