Şeful UE: Vom supravieţui fără Marea Britanie, dar nu fără Franţa

Uniunea Europeană ar putea supravieţui fără Marea Britanie, dar nu şi fără Franţa, a declarat şeful demisionar de la Bruxelles, Herman van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
28.11.2014

Uniunea Europeană ar putea supravieţui fără Marea Britanie dar nu şi fără Franţa, a declarat şeful demisionar de la Bruxelles Herman van Rompuy. şi, va supravieţui. Însă, fără Franţa, Europa – ideea europeană – va muri”, a declarat preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman van Rompuy.

El a făcut aceste afirmaţii în contextul în care premierul britanic David Cameron a promis că va renegocia statutul de membru UE al ţării sale, înainte să organizeze un referendum pe această temă, în 2017. „Aceasta este, în primul rând, o dezbatere britanică. Poporul britanic trebuie să decidă”, a declarat van Rompuy.

Cameron este aşteptat să anunţe vineri noi planuri pentru reducerea imigrării în ţara sa, incluzând limitarea numărului total de persoane care pot veni în Marea Britanie. Cu toate acestea, el s-a izbit de personalităţile marcante de la Bruxelles şi de alţi lideri UE, în privinţa oricărei încercări de a modifica principiul libertăţii de deplasare.

Într-un discurs de rămas-bun susţinut joi la Paris, van Rompuy şi-a declarat convingerea că celelalte 27 de state membre UE vor fi pregătite să analizeze serios cererile Londrei pentru schimbări: „Eu cred că partenerii europeni ar fi pregătiţi să examineze serios acele cereri care sunt importante pentru Londra, dar nu vor negocia principiile fundamentale ale Uniunii noastre”, a adăugat el.

De asemenea, potrivit ziarului The Telegraph, care citează experţi, starea dezastruoasă a economiei franceze riscă să provoace o stagnare în zona euro, ceea ce ar putea duce la o criză financiară mondială.

Anterior a devenit cunoscut faptul că, din cauza găurii din bugetul UE, contribuabilii britanici ar putea fi nevoiţi să plătească, timp de 6 ani, 43 de miliarde de euro (34 de miliarde de lire sterline), notează The Telegraph. În afară de aceasta, recent UE a încercat să determine Marea Britanie să plătească la bugetul comun 2,1 miliarde de euro (1,7 miliarde de lire sterline), deoarece economia acestei ţări creşte cu 3% pe an, cu mult mai repede decât economiile altor ţări din UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor