O companie chineză având legături cu guvernele Rusiei şi Chinei, iese pe piaţa de acţiuni americană

Produsele Android sunt expuse în California. Google şi o companie chineză, Alibaba, sunt în mijlocul unui conflict public
Produsele Android sunt expuse în California. Google şi o companie chineză, Alibaba, sunt în mijlocul unui conflict public (Getty Images)

„Capitaliştii ne vor vinde funia cu care îi vom spânzura" - Lenin (către Kalinin?)

În ciuda legăturilor cu guvernele Chinei şi al Rusiei, un gigant din internet chinez vrea să iasă, începând de luna viitoare, pe bursa de acţiuni din New York, conform unui articol Freebeacon.

Compania chineză, Alibaba Group Holding, trebuie să primească aprobarea comisiei americane de disciplină bursieră - SEC - pentru vânzarea de acţiuni estimate la 20 de miliarde USD. Pachetul de acţiuni ar reprezenta cea mai mare Ofertă Publică Iniţială (IPO) din Statele Unite.

Dar experţii sunt îngrijoraţi în privinţa investiţiilor şi a riscurilor de securitate aduse de această ofertă, inclusiv de structura opacă a corporaţiei Alibaba, lista de bunuri contrafăcute care se vând pe website-urile sale, şi de presupusele implicări în hacking-ul comis de chinezi împotriva corporaţiilor americane.

Detaliile privitoare la proprietarii corporaţiei Alibaba rămân ”neclare”, afirmă Kevin Freeman, un analist financiar şi fondatorul Institului Naţional de Consiliere din Securitatea Investiţiilor, în cadrul unui eveniment al Centrului pentru Politica Securităţii organizat pe tema IPO-ului, marţi.

Investitorii conduşi de China Investment Corporation, un fond de investiţii al statului chinez, au plătit 2 miliarde USD pentru 5,6% din acţiunile Alibaba, în 2012. Iar Banca de Dezvoltare deţinută de China a mai oferit companiei un împrumut de un miliard de dolari.

Jack Ma, fondatorul companiei şi cel mai mare acţionar, este o persoană controversată. Criticii susţin că Ma comandă investiţii ale companiei Alibaba în proiecte personale ale sale, fără măcar să anunnţe acţionarii.

Anul trecut, Hong Kong a respins planurile propuse de Alibaba privitoare la IPO-ului de la bursa din HK din cauza conflictelor de interes cât şi din cauza structurii folosite compania chineză, care oferă unui grup format din 27 de membri puterea de a nominaliza o mare parte din cei nouă directori.

Un alt investitor major al Alibaba este miliardarul Alisher Usmanov, considerat cel mai bogat om din Rusia şi un colaborator apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Compania lui Usmanov de management al activelor a plasat majoritatea investiţiilor sale externe în domeniul Internetului pe piaţa chineză.

Usmanov a fost acuzat că a cumpărat reţeaua socială principală a Rusiei, Vkontakte, ca urmare a efortului guvernamental de a cenzura opoziţia rusă cât şi pe bloggerii pro-Ucraina. Dizidentul proeminent rus Alexey Navalny a cerut Statelor Unite să-l sancţioneze pe Usmanov, pe care-l consideră un acolit a lui Putin, în luna martie.

În plus, o companie de bio-combustibil din Florida a acuzat armata chineză şi Aliyun Computer – o ramură a Alibaba – că au infiltrat reţeaua de comunicaţii internă, încercând să fure secrete de fabricaţie. Alibaba a negat că este implicată în atacuri şi a explicat că a răspuns atacului închizând traficul de la unul din serverele infiltrate de "utilizatori necunoscuţi".

Acuzaţiile companiei americane vin în mijlocul îngrijorărilor legate de activităţile agresive de spionaj cibernetic ale guvernului chinez.

Congresul şi Casa Albă au ridicat puţine obiecţii faţă potenţiala achiziţie a IPO-ului de către Alibaba. Compania a angajat mai multe firme de lobby proeminente pentru a-şi întări imaginea în Statele Unite. Grupul Alibaba a plătit companiei Duberstein Group 100.000 USD în acest an pentru a-i face lobby, o firmă care reprezintă şi mai multe corporaţii majore americane.