Obama şi Xi Jinping discută programul nuclear al Iranului

Barack Obama şi Xi Jinping în timpul întâlnirilor din Biroul Oval al Casei Albe de la Washington la 14 februarie 2012 (Chip Somodevilla / Getty Images)
Epoch Times România
15.07.2014

Luni, preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat telefonic despre posibilitatea unei cooperări americano-chineze cu privire la negocierile nucleare dintre Iran şi G5-1, potrivit Casei Albe.

”În acest context, preşedintele (american) şi preşedintele Xi au discutat nevoia de a continua cooperarea ruso-chineză în cadrul negocierilor dintre G5 1 şi Iran şi despre nevoia implementării unui Plan de Acţiune Comun. Preşedintele (Obama) a subliniat necesitatea de a convinge Iranul să adopte măsurile necesare pentru asigurarea comunităţii internaţionale că programul său nuclear este în mod exclusiv unul paşnic”, a comunicat Casa Albă.

Cea de-a şansa rundă şi finală a negocierilor dintre Iran şi cele şase puteri mondiale – Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China – aşa numitul grup G5 1, este în curs de desfăşurare în Viena din 2 iulie.

Ambele tabere speră să ajungă la un consens înaintea termenului final al acordul privind programul nuclear controversat al Iranului până pe 20 iulie.

Cu câteva luni în urmă, preşedintele american a surprins comunitatea internaţională după ce a propus subit îngheţarea sancţiunilor aplicate Iranului pe o perioadă de şase luni, în schimbul promisiunii Teheranului că va renunţa la programul de îmbogăţire a uraniului până la concentraţii de 20%, utilizate doar în industria militară. Măsura a înfuriat Israelul, care a considerat acordul nimic altceva decât un cec în alb dat programului nuclear militar iranian - fiind cunoscut că Teheranul avea la acel moment nevoie doar de câteva luni pentru a obţine o cantitate suficientă de uraniu pentru a fabrica Bomba.

Puţin înainte de expirarea termenului, Iranul a declinat orice respectare a promisiunilor făcute cu şase luni în urmă.

În timpul discuţiilor cu Xi, Obama s-a arătat în favoarea coordonării eforturilor cu China pentru ”a asigura că Coreea de Nord îşi respectă angajamentele de denuclearizare”.

De după formarea celor două Coree, China acţionează ca stat tampon între lumea civilizată şi regimul de la Phenian, pe care îl controlează şi căruia i-a permis să construiască tehnologie nucleară pentru a echlibra ajutorul dat de SUA Coreei de Sud.

Relaţiile dintre Statele Unite şi China au rămas tensionate din cauza unei game largi de probleme incluzând balanţa puterilor în Asia de sud-est, spionajul cibernetic şi ratele de schimb valutar. Totuşi, cele două ţări au dezvoltat dialogul economic şi strategic cu ocazia ultimelor negocieri de la Beijing desfăşurate pe 9-10 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor