Numărul oamenilor care au murit în cutremurele din Turcia şi Siria trece de 5.000. "Ei strigă: 'Salvaţi-ne', dar nu-i putem salva"

Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)
Andrei Popescu
07.02.2023

Echipele de salvare s-au străduit să scoată oamenii prinşi sub dărâmături, în timp ce bilanţul victimelor cutremurului devastator din Turcia şi Siria a trecut marţi de 5.000 de morţi.

Disperarea este tot mai mare, iar amploarea dezastrului îngreunează eforturile de ajutorare.

Cutremurele puternice de luni dimineaţa au dărâmat mii de clădiri, inclusiv multe blocuri de apartamente, distrugând spitale şi lăsând mii de persoane rănite sau fără adăpost în câteva oraşe din Turcia şi Siria, relatează Reuters.

În oraşul turc Antakya, în apropiere de graniţa cu Siria, s-au prăbuşit chiar şi clădiri de 10 etaje.

Temperatura era apropiată de zero grade în timp ce ploaia cădea, iar în oraş nu exista electricitate sau combustibil.

Autorităţile turce spun că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est, şi 300 km, de la Malatya, în nord, până la Hatay, în sud. În Siria, autorităţile au raportat decese până în sudul Hama, la aproximativ 100 km de epicentru.

În Turcia, bilanţul morţilor a urcat la 3.419 persoane, a declarat vicepreşedintele Fuat Oktay, adăugând că vremea severă îngreunează sosirea ajutoarelor în regiuni.

În Siria, unde cutremurul a afectat şi mai mult infrastructura deja devastată de 11 ani de război, bilanţul victimelor se ridică la puţin peste 1.600 de morţi, potrivit guvernului şi unui serviciu de salvare din nord-vestul ţării, controlat de insurgenţi.

Vremea geroasă de iarnă a îngreunat eforturile de căutare pe parcursul nopţii. Vocea unei femei a fost auzită strigând după ajutor de sub o grămadă de dărâmături în provincia Hatay din sudul Turciei. În apropiere, corpul unui copil mic zăcea fără viaţă.

Plângând în ploaie, un locuitor care şi-a dat numele de Deniz şi-a răsucit mâinile în disperare.

"Se fac zgomote, dar nu vine nimeni", a spus el. "Suntem devastaţi, suntem devastaţi. Doamne ... Ei strigă. Spun: 'Salvaţi-ne', dar noi nu-i putem salva. Cum îi vom salva? Nu a mai fost nimeni de dimineaţă".

Familiile au dormit în maşini aliniate pe străzi.

Ayla, care stătea lângă o grămadă de dărâmături în locul unei clădiri de opt etaje, a declarat că a condus luni spre Hatay din Gaziantep în căutarea mamei sale. Cinci sau şase salvatori de la departamentul de pompieri din Istanbul căutau în ruine - un amestec de beton şi sticlă.

"Nu există încă supravieţuitori. Un câine de pe stradă a venit şi a lătrat la un moment dat mult timp, m-am temut că este vorba de mama mea. Dar era altcineva", a spus ea.

"Am aprins luminile maşinii pentru a ajuta echipa de salvare. Au scos doar două cadavre până acum, niciun supravieţuitor."

Bilanţul morţilor în zonele controlate de guvernul sirian a crescut la 812, a anunţat agenţia de presă de stat SANA.

În nord-vestul controlat de rebeli, bilanţul a fost de peste 790 de morţi, potrivit apărării civile siriene, un serviciu de salvare cunoscut sub numele de Căştile Albe şi celebru pentru că a scos oameni de sub dărâmături în urma atacurilor aeriene guvernamentale.

"Echipele noastre depun multe eforturi, dar nu reuşesc să răspundă la această catastrofă şi la numărul mare de clădiri prăbuşite", a declarat şeful grupului, Raed al-Saleh.

Un oficial umanitar de rang înalt al ONU în Siria a declarat că lipsa de combustibil şi vremea aspră au creat obstacole în calea răspunsului organizaţiei.

"Infrastructura este avariată, drumurile pe care obişnuiam să le folosim pentru munca umanitară sunt deteriorate, trebuie să fim creativi în ceea ce priveşte modul în care să ajungem la oameni", a declarat El-Mostafa Benlamlih, coordonatorul umanitar al ONU în Siria.

A fost cel mai puternic cutremur de pământ înregistrat la nivel mondial de către U.S. Geological Survey de la cel produs în Atlanticul de Sud în august 2021.

Conexiunile slabe la internet şi drumurile deteriorate între unele dintre cele mai afectate oraşe turceşti, unde locuiesc milioane de oameni, au îngreunat eforturile de evaluare a impactului şi de planificare a ajutorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor