Nu mai puţin de 850 de specii subterane, descoperite în Australia
Oamenii de ştiinţă au descoperit nu mai puţin de 850 de specii noi de viaţă în subteran, în Australia, în câteva râuri şi lacuri din sisteme carstice, informează luni LiveScience.com.
Noile specii de insecte, curstacee, arahnide şi viermi reprezintă, conform oamenilor de ştiinţă, mai puţin de o cincime din numărul total al speciilor care trăiesc sub pământ şi aşteaptă să fie descoperite. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit şi două patru specii de animale superioare, două de peşti orbi şi două de ţipari.
"Avem confiormarea că nu trebuie să ajungem până pe fundul oceanelor pentru a găsi noi specii de viaţă, fie vertebrate, fie nevertebrate. Este suficient să ne uităm în curtea din spatele casei", a comentat Andy Austin, biolog evoluţionist de la Universitatea din Adelaide, Australia.
Doar aproximativ jumătate dintre noile specii descoperite au fost catalogate până în prezent. În general, animalele descoperite în apele subterane poartă denumirea generică de "stigofaună", iar cele din sistemele carstice poartă denumirea de "troglofaună".
În ceea ce priveşte stigofauna, micile crustacee reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul speciilor descoperite, urmate de insecte (aproximativ o şesime din speciile descoperite, restul fiind reprezentat de viermi şi alte specii de nevertebrate.
În ceea ce priveşte troglofauna, arahnidele sunt dominante, noile specii de păianjeni şi scorpioni reprezentând aproximativ jumătate din totalul de noi specii descoperite, urmate de insecte (un sfert) şi alte specii de crustacee.
"Aproape toate noile specii descoperite sunt oarbe, majoritatea neavând deloc ochi şi nici pigmenţi, fiind albe sau transparente", a explicat Andy Austin pentru LiveScience. "Insectele din subteran au picioare şi antene foarte lungi, în absenţa luminii orientându-se în mediul lor prin detectarea vibraţiilor şi a unor elemente chimice", a mai adăugat el.
Oamenii de ştiinţă au descoperit aceste noi specii în timpul unui studiu exhaustiv al sistemelor carstice din Australia, întins pe o perioadă de patru ani. Ei susţin că aceste specii au intrat în subteran pentru a rezista unor schimbări climatice majore prin care Terra a trecut, adaptându-se prefect vieţii în acest mediu lipsit de lumină.
"Centrul şi sudul Australiei au fost zone cu o climă foarte umedă în urmă cu 15 milioane de ani, când o diversitatea extraordinară de nevertebrate trăiau la suprafaţă. Însă continentul a început să devină din ce în ce mai arid, proces ce s-a încheiat în urmă cu 1 până la 2 milioane de ani, când a căpătat aspectul climatic actual. Multe dintre speciile de nevertebrate ce trăiau la suprafaţă, au căutat adăpost şi surse de apă în peşteri, unde s-au adaptat perfect la mediu şi au evoluat cu totul diferit faţă de speciile de suprafaţă", a mai explicat Andy Austin.
Până în prezent, cercetătorii australieni au studiat doar aproximativ 10% din zonele subterane unde ar putea exista stigofaună şi troglofaună, a mai precizat omul de ştiinţă de la Universitatea din Adelaide.