Gigantul tehnologic Meta se alătură competiţiei AI alimentate de energie nucleară

(Captură Foto)
Redacţia
05.12.2024

Meta, compania lui Mark Zuckerberg care deţine printre altele şi Facebook, se alătură greilor industriei, cum ar fi Amazon şi Google, în explorarea energiei nucleare ca soluţie cu emisii zero de carbon, relatează Zero Hedge.

La fel ca Microsoft, Amazon şi alţi giganţi, Meta face o mişcare îndrăzneaţă pentru a îmbrăţişa energia nucleară ca piatră de temelie a strategiei sale de sustenabilitate.

Gigantul tehnologic a emis o amplă „cerere de propuneri” (RFP) menită să identifice dezvoltatorii capabili să pună în funcţiune reactoare nucleare până la începutul anilor 2030 pentru a sprijini centrele sale de date mari consumatoare de energie şi comunităţile din jur.

Potrivit Axios, RFP-ul Meta vizează un portofoliu ambiţios de noi capacităţi de generare de la unul la patru gigawaţi. Compania caută parteneriate cu entităţi care pot simplifica întregul ciclu de viaţă al proiectelor nucleare - de la selectarea amplasamentului şi obţinerea permiselor până la proiectare, construcţie şi exploatare.

Urvi Parekh, şeful departamentului de energie globală al Meta, a subliniat angajamentul companiei de a promova inovarea în domeniul energiei nucleare.

„Ne dorim parteneri care să ne fie alături de la început până la sfârşit”, a spus ea, subliniind că Meta este pregătită să ofere sprijin şi colaborare pe termen lung pentru a optimiza dezvoltarea proiectelor.

Dar strategia Meta a fost puţin diferită de cea a altor giganţi tehnologici despre care am scris. În timp ce alte companii de tehnologie au anunţat acorduri specifice cu startup-uri nucleare emergente, Meta aruncă o plasă mai largă.

Compania este deschisă la o varietate de dimensiuni, tehnologii şi locaţii ale reactoarelor, adoptând o abordare „agnostică din punct de vedere geografic”. Această flexibilitate permite Meta să acorde prioritate regiunilor în care proiectele nucleare pot fi dezvoltate cel mai eficient, chiar dacă acestea nu sunt direct legate de centrele de date existente.

Meta este, de asemenea, deschisă parteneriatelor creative şi partajării costurilor la începutul procesului de dezvoltare, pentru a atenua reticenţa tradiţională a industriei în ceea ce priveşte investiţiile nucleare cu capital intensiv. Parekh a subliniat că angajamentele de achiziţie pe termen lung ale Meta urmăresc să ofere siguranţă dezvoltatorilor, accelerând inovarea şi implementarea.

Parekh a remarcat similitudini cu primele iniţiative ale Meta în domeniul energiei regenerabile, care au necesitat asigurarea cumpărătorilor de energie electrică pentru a stimula dezvoltarea.

„Au existat mulţi paşi în acel proces şi a fost nevoie de multă certitudine că va exista cineva care să cumpere electricitatea de cealaltă parte”, a spus ea, făcând paralele între strategiile trecute şi cele prezente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor