Spitalul Colentina rămâne fără 220 de paturi, după ce nu a primit avizul DSP. Mii de oameni rămân fără acces la operaţii sau tratamente

Spitalul Clinic Colentina, Bucuresti (spitalulcolentina.ro)
Ana Ion
10.12.2024

Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, „a decis desfiinţarea a 220 de paturi de spitalizare de zi la Spitalul Colentina din Bucureşti”, acuză Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Consecinţa aceste decizii va fi dispariţia a 220 de paturi de spitalizare continuă, ceea ce înseamnă că mii de pacienţi vor rămâne fără acces la intervenţii medicale, operaţii sau tratamente de care depinde sănătatea lor, transmit reprezentanţi APCR, potrivit HotNews.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu a emis Autorizaţia Sanitară de Funcţionare pentru şase secţii şi compartimente ale Spitalului Colentina: Neurochirurgie, Ortopedie şi Traumatologie I, Ortopedie şi Traumatologie II, ORL, Hematologie 1 (onco-hematologie) şi Chirurgie Plastică.

Nefiind un spital de urgenţă, Spitalul Colentina deserveşte, în special, pacienţi cu afecţiuni cronice, care vor fi cei mai afectaţi de închiderea acestor secţii.

Alianţa Pacienţilor Cronici afirmă că „acest fapt este cu atât mai inexplicabil cu cât toate aceste secţii au fost renovate şi modernizate la începutul anului 2024”.

Reprezentanţii pacienţilor cronici amintesc, de asemenea, faptul că „este a doua situaţie gravă de acest gen în Bucureşti, după ce Spitalul Marius Nasta a trecut printr-o situaţie similară, în care secţii renovate recent nu au mai primit Autorizaţia Sanitară de Funcţionare.”

„Este o situaţie de neînţeles, care pune în pericol funcţionarea unor spitale mari din Capitală”, mai spun ei.

Alianţa Pacienţilor Cronici cere intervenţia premierului Marcel Ciolacu, în condiţiile în care, consideră reprezentanţii pacienţilor, „Ministerul Sănătăţii a demonstrat un eşec în gestionarea acestei crize, deşi DSP-urile se află sub coordonarea directă a acestuia.”

Reamintim că spitalul Clinic Colentina anunţase, luni seară, că începând de marţi, nu se vor mai face, temporar, internări în patru secţii şi două compartimente, ca urmare a faptului că unitatea medicală aşteaptă eliberarea unei noi autorizaţii de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor