Armata americană, alarmată de existenţa unei platforme ruseşti de arme nucleare pe orbită

Rusia s-ar putea pregăti să înarmeze un satelit orbital (Getty Images)
Redacţia
09.12.2024

O navă spaţială rusească lansată la o înălţime mai mare decât majoritatea sateliţilor a îngrijorat Pentagonul de mult timp - iar noile dezvăluiri despre conţinutul acesteia au sporit şi mai mult aceste îngrijorări, potrivit Futurism.

Lansată în februarie 2022, cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei, nava spaţială Cosmos 2553 a Rusiei este construită în mod oficial pentru a testa „instrumente şi sisteme de bord nou dezvoltate”. Cu toate acestea, potrivit unor noi informaţii furnizate de New York Times, misteriosul sistem de sateliţi conţine un „focos fictiv” - un precursor a ceea ce ar putea urma în cazul în care ruşii decid să înarmeze nava cu adevărat.

Oricât de înfricoşător ar părea conceptul unei bombe nucleare spaţiale, aceasta nu ar dăuna neapărat vieţii pe Pământ - cu excepţia cazului în care consideraţi că eliminarea tuturor sateliţilor din vecinătatea sa ar dăuna, caz în care oamenii de pe planeta de dedesubt ar fi serios afectaţi.

Statistici ASAT

În 1962, armata americană a detonat o armă nucleară în spaţiu, deşi pagubele provocate de pulsul electromagnetic emanat de aceasta par să se fi limitat în cea mai mare parte la stingerea iluminatului stradal în Hawaii, care se afla sub locul testului.

Oamenii de ştiinţă au învăţat în urma acelui test clasificat anterior că acest lucru este probabil o idee destul de proastă, iar în 1967, atât Rusia, cât şi Statele Unite au semnat Tratatul privind spaţiul cosmic pentru a preveni, în esenţă, războiul spaţial. Cu toate acestea, în anii care au urmat, a crescut îngrijorarea că Rusia ar putea încălca tratatul, mai ales că tot mai mulţi sateliţi de comunicaţii au început să împânzească orbita planetei noastre.

După ce Rusia a lansat Cosmos 2553 la circa 400 de kilometri deasupra suprafeţei planetei, experţii militari au devenit îngrijoraţi că acesta ar putea fi o armă nucleară secretă. După cum dezvăluie noul raport al NYT, Forţele Spaţiale Americane şi un grup de agenţii de informaţii au analizat în tăcere satelitul pentru a încerca să afle adevăratul său scop.

Pe parcursul anului 2024, tot mai multe informaţii despre presupusa armă antisatelit au început să curgă din Washington. Ca răspuns, preşedintele rus Vladimir Putin a negat în repetate rânduri că ar fi vorba despre aşa ceva - deşi, în special, nu pare să fi făcut vreo negare de când s-a raportat că nava spaţială Cosmos 2553 conţine un focos fals.

În ciuda acestor dezminţiri, Rusia a respins în aprilie o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite care ar fi interzis armele nucleare în spaţiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor