Noul forfetar: Ponta dă cu o mână şi ia cu cealaltă. Ce zice Ialomiţianu

PSD este pe punctul de a compromite din nou introducerea impozitului forfetar prin nivelul excesiv stabilit şi prin impunerea acestui impozit în mod obligatoriu.
Gheorghe Ialomiţianu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.09.2015

În ultimele două săptămâni au apărut din nou în spaţiul public discuţii despre reintroducerea impozitului forfetar, impozit care este aplicat cu succes în multe ţări din UE pentru întreprinderile mici, ca o modalitate de simplificare a procedurilor fiscale, de reducere a costului cu administrarea impozitelor şi de evitare a eventualelor abuzuri din partea organelor fiscale, a precizat luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu.

Potrivit fostului ministru, impozitul forfetar poate fi atractiv pentru mediul de afaceri dacă sunt respectate trei condiţii, şi anume: să fie opţional, să fie stabilit la un nivel suportabil, iar firmele care optează pentru acest impozit să nu mai fie supuse controlului fiscal deoarece nu se mai pune problema săvârşirii faptei de evaziune fiscală.

În opinia acestuia, singura relaţie între contribuabil şi administraţia fiscală ar trebui să se bazează pe plata impozitului stabilit de către organul fiscal pe baza datelor furnizate de către contribuabil.

"PSD este pe punctul de a compromite din nou introducerea impozitului forfetar prin nivelul excesiv stabilit şi prin impunerea acestui impozit în mod obligatoriu. Aceste elemente sunt cuprinse într-un proiect de lege înaintat de Guvernul Ponta şi aflat spre aprobare la Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională. Din păcate în România este greu să convingi, în acest moment, reprezentanţii mediului de afaceri să accepte reintroducerea impozitului forfetar.

Acestora le este greu să uite acel impozit introdus în 2009 la iniţiativa marilor specialişti în finanţe ai PSD-ului, chiar în plină recesiune economică, când cele mai multe firme înregistrau pierderi. Acest impozit, aşa cum a fost stabilit, reprezenta un impozit pe pierdere deoarece se baza pe câştigurile din 2008 când România a avut cea mai mare creştere economică. În urma discuţiilor cu mediul de afaceri, prima decizie pe care am luat-o în calitate de ministru de Finanţe, în prima lună de la numirea mea în această funcţie, a fost eliminarea acestui impozit începând cu 1 octombrie 2010.", a subliniat Ialomiţianu.

Liberalii îi cer Guvernului PSD să ia în serios cererea unor reprezentanţi ai mediului de afaceri privind reintroducerea impozitului forfetar prin elaborarea unui act normativ.

"Acest act normativ ar trebui să fie elaborat ţinând cont şi de propunerile reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai partidelor politice, în aşa fel încât acest impozit să se aplice cu succes în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări din UE. Recomandăm PSD-ului să nu se mai bazeze pe acei specialişti care au elaborat atât actul normativ din 2009, cât şi Proiectul de Lege din 2013 care se referă la impozitul forfetar.

Ar fi grav ca majoritatea parlamentară actuală să aprobe Proiectul de Lege privind impozitul forfetar iniţiat de Guvernul Ponta în anul 2013. Acest proiect de lege cuprinde impozite stabilite în mod excesiv şi obligatoriu. Mediul de afaceri a răsuflat uşurat când acest proiect a fost respins în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor", a mai precizat Ialomiţianu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor