Cine plăteşte pentru noul Cod Fiscal? Vezi cui pregăteşte Guvernul taxe şi impozite mai mari
alte articole
Prezentat de Putere drept o binecuvântare pentru români, noul Cod Fiscal nu înseamnă doar reduceri de TVA şi ci impozite mai mari pentru anumite segmente ale populaţiei. Aşa că cei ce s-au bucurat anticipând preţuri mai mici la produse odată cu adoptarea Codului Fiscal îşi pot tempera bucuria: Guvernul va găsi o cale să-şi recupereze banii tot de la ei. Nu de la toţi, cei cu mai multe case şi cu salarii mari vor fi, ca de obicei, protejaţi.
Potrivit gândul.info, deşi Guvernul omite să vorbească despre majorări de impozite şi taxe, preferând să mediatizeze reducerea TVA şi creşterile de salarii pentru medici etc., românii ar putea plăti de anul viitor impozite de până la de două ori mai mari pentru locuinţe, conform noului Cod Fiscal.
Astfel, În baza noii legi, administraţiile financiare vor putea aplica cote de impozitare între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidenţiale, faţă de 0,1% în prezent.
Noul Cod îi avantajează însă pe cei care deţin mai multe case şi pe cei cu locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi. Dacă în prezent pentru prima casă în afara celei de domiciliu se plăteşte un impozit majorat cu 65%, pentru a doua un impozit mărit cu 150%, iar pentru a treia cu 300%, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, aceste taxe majorate vor fi eliminate, începând cu anul viitor. La fel şi taxele pentru proprietăţile cu suprafeţe mai mari de 150 de metri pătraţi vor dispărea.
Şi persoanele cu profesii independente vor plăti pentru populismul politicienilor, noul Cod Fiscal aducându-le acestora o majorare cu 10,5% a contribuţiei individuale la pensii, care nu poate depăşi 5 salarii medii pe economie. Conform sursei citate, vor fi dezvantajaţi cei ce câştigă în medie până la 2.500 euro/lună urmând a fi avantajaţi cei cu bani mai mulţi.
Veştile nu sunt mai bune nici pentru cele aproximativ 650.000 de PFA-uri ale ţării. Deşi în urma discuţiilor din Parlament s-a decis reducerea cotei de TVA, PFA-urile ( persoane fizice autorizate) vor datora însă impozite mai mari la stat, urmând să plătească contribuţii individuale la pensii mai mari cu 10,5%, plafonate la nivelul de 5 salarii medii pe economie.
În urma ultimelor discuţii privind relaxarea fiscală a mai rămas o lacrimă cu gust amar, vărsată în general de cel puţin 650.000 persoane, PFA-urile, persoane ce desfăşoară activităţi şi profesii independente. Pentru acestea, noul Cod Fiscal aduce o majorare cu 10,5% a contribuţiei individuale la pensii, este drept, plafonată superior la nivelul de 5 salarii medii pe economie, adică o dezavantajare a celor ce câştigă în medie până la 2.500 euro/lună şi o avantajare a celor cu bani multi”, a declarat pentru gândul consultantul fiscal Adrian Benţa.
Şi IMM-urile vor vărsa o lacrimă amară după adoptarea noului Cod Fiscal. Pe lângă faptul că mult-criticata taxă pe stâlp mai rămâne un an, reducerea accizelor se amână etc., IMM-urile vor plăti impozite diferenţiate pe clădiri, în funcţie de scopul utilizării, impozitul pentru sediile sociale ale firmelor urmând să fie de 10 ori mai mari.
Nu în ultimul rând, deşi politicienii vorbesc tot mai mult de protejarea economiei naţionale şi implicit a IMM-urilor cu capital românesc, în urma aşa-zisei relaxări fiscale, rămân şi se accentuează discriminările privind regimul de impozitare al capitalurilor româneşti, unele care nu există în actualul Cod Fiscal, unele generate chiar de aplicarea unor directive europene, arată Gândul.
“Impozitul pe dividend plătit de o companie românească către o altă companie românească va fi taxat cu 16%, iar dacă s-ar face aceleaşi plăţi de dividende către companii din alte state membre, cu respectarea unor criterii foarte uşor de îndeplinit, veniturile din dividende sunt scutite de impozitare în România doar în raport de rezidenţa fiscală a societăţii mamă”, a declarat pentru Gândul consultantul fiscal Dragoş Pătroi.
În sinteză, lista taxelor care cresc este următoarea:
- CAS pentru venituri din activităţi independente (cota scade de la 26,5% la 10,5% însă baza de calcul creşte semnificativ)
- CASS (5,5%) pentru dividende, dobânzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau dacă existau venituri din salarii sau activităţi independente;
- Impozitul pe clădiri datorat de persoane fizice pentru spaţii cu destinaţie comercială.
Noua variantă a Codului Fiscal, agreată în urma unor negocieri între liderii partidelor, urmează să fie votată de Parlament, pentru ca apoi să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
Articolul gândul poate fi citit aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.