Eugen Tomac prezintă "bubele" noului Cod Fiscal - "un proiect USL pentru USL"

Liderii politici s-au înghesuit în faţa jurnaliştilor să anunţe succesul acestui proiect de lege şi să vândă românilor scenarii de viaţă ameliorate graţie "relaxării fiscale", însă nu spune nimeni că această "relaxare" vine la pachet cu o serie de noi taxe sau majorări ale celor vechi, mai dăunătoare decât profitabile capitalului uman pe termen lung, a declarat şeful PMP.
Grupul de Dialog Social (GDS), dezbatere pe tema, ” Influenţa PPE în România, în perspectiva alegerilor europene şi prezidenţiale din 2014. În imagine, Eugen Tomac (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.09.2015

Liderii politici s-au înghesuit în faţa jurnaliştilor să anunţe succesul acestui proiect de lege şi să vândă românilor scenarii de viaţă ameliorate graţie "relaxării fiscale", însă nu spune nimeni că această "relaxare" vine la pachet cu o serie de noi taxe sau majorări ale celor vechi, mai dăunătoare decât profitabile capitalului uman pe termen lung, a declarat joi seară, în cadrul unui comunicat de presă, şeful PMP Eugen Tomac.

"Codul Fiscal dăunează grav mediului antreprenorial"

"Spre exemplu, PFA-urile (în jur de 650.000 în România), persoanele ce desfăşoară activităţi şi profesii independente, vor fi nevoite să plătească contribuţii individuale la pensii (CAS) mai mari cu 10,5%, plafonate la nivelul de 5 salarii medii pe economie, iar persoanele care obţin venituri din drepturi de autor, dividende sau dobânzi vor fi obligate, mai nou, să plătească şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%).

Mai mult, impozitul pentru clădirile cu destinaţie mixtă, adică majoritatea sediilor sociale ale societăţilor din categoria IMM-urilor sau sediul social al PFA-urilor se majorează, ajungând la taxe de aproape 10 ori mai mari, respectiv în procent de 0,2% până la 1,3% din valoarea construcţiei. Nivelul va depinde de decizia consiliilor locale. Aceasta în contextul în care 98% din IMM-urile din România au sediul social în apartamente", reiese din comunicatul citat.

În plus, Eugen Tomac atrage atenţia că firmele româneşti vor fi dezavantajate faţă de cele din alte state în ceea ce priveşte plata impozitelor pe dividende.

"Dacă o firmă din România a fost deschisă de o societate din afara ţării este scutită de mai multe taxe şi beneficiază de o valoare mai mică a impozitului decât o firmă autohtonă. Stimularea investiţiilor străine directe nu înseamnă totuşi favorizarea lor în detrimentul românilor", a subliniat şeful PMP.

În mod ironic, Tomac a precizat că, în opinia lui, cea mai mare inovaţie a Codului Fiscal pare a fi faptul că libera iniţiativă şi spiritul antreprenorial au fost sacrificate chiar de cei care şi-au construit identitatea revendicându-le sus şi tare.

"Împovărând PFA-urile, IMM-urile şi domeniul dreptului de autor, USL nu face decât să îngreuneze antreprenoriatul, domeniul literar, artistic sau ştiinţific, sectoare oricum, deja, mult prea vulnerabile", a afirmat deputatul.

Taxe pe clădiri monument

"Mediul antreprenorial nu este singurul "beneficiar" al măsurilor prost gândite din Codul Fiscal. În ceea ce priveşte monumentele istorice, deşi există un dezechilibru clar în prezent între beneficiile acordate de stat proprietarilor şi obligaţiile impuse, USL a considerat oportună şi trecerea de la scutiri de impozite la o aplicare opţională.

Astfel, în numele descentralizării, o autoritate locală poate decide sau nu să acorde facilitatea fiscală unui monument de importanţă naţională. Ţinând cont de responsabilitatea de care ştim că dă dovadă administraţia locală (vezi cazul clădirilor încadrate în clasa întâi de risc seismic), nu putem decât anticipa un pericol mult mai mare pentru patrimoniul României", se arată în comunicat.

"Măsuri neadaptate. Minciuni sincronizate"

"Cum putem obţine creştere economică sustenabilă, când singura reducere pe care o promovăm este TVA-ul, iar în rest extindem baza de impozitare? Creşterea consumului nu aduce nici investiţii străine directe şi nici nu stimulează antreprenoriatul. Noul Cod Fiscal este un exerciţiu de marketing politic: se prezintă doar beneficiile şi se ignoră cu desăvârşire expunerea dezavantajelor; iar mecanismul este atât de uşor pentru simplul fapt că îl susţine minciuna din fundal.

Spre exemplu, situaţia investiţiilor nu este deloc aşa de bună precum o prezintă Ponta pe toate scările sau holurile unde mai oferă o declaraţie. Ritmul de creştere a scăzut considerabil. De asemenea, anul trecut, am avut scădere de 3%, aşa că acum suntem abia în revenire, sub nicio formă aşa cum ne este prezentată situaţia, în creştere năucitoare. Creşterea economică şi soliditatea economiei, dacă chiar există, atunci trebuie să se vadă şi în alte aspecte, precum în ratele mici ale şomajului, şomaj care rămâne la cote ridicate de 6,8% de luni bune", a mai declarat Eugen Tomac.

Ceea ce este trist, a continuat şeful PMP, este faptul că noul Cod Fiscal nu schimbă cu nimic această realitate: taxele pe muncă rămân mari, mediul antreprenorial este la fel de sufocat, iar investiţiile nu sunt deloc stimulate.

"România a mai trecut prin perioade fără taxă pe stâlp sau supraacciza la combustibil, iar economia nu era în extaz. Prin urmare, calcule de impact sunt zero. Mai mult, eliminarea taxei pe stâlp, cu excepţia construcţiilor din agribusiness, a fost amânată până pe 1 ianuarie 2017. Prin urmare, nu prea sunt multe lucruri noi despre care să vorbim, în afară de gălăgie şi cota generală de TVA", este de părere deputatul.

"Codul Fiscal: proiect USL pentru USL"

"Acestea sunt motivele pentru care PMP a votat împotriva acestui ambalaj legislativ. Este imposibil să acceptăm o lege care nu doar că nu-i avantajează pe români, ci, dimpotrivă, îi împovărează.

Credem în continuare că oamenii care muncesc, oamenii de creaţie din această ţară trebuie susţinuţi, nu îngropaţi în taxe, vechi şi noi, care să-i aducă în pragul sărăciei. Minciuna are picioare scurte. La fel şi ipocrizia. Următoarele alegeri o vor demonstra", a concluzionat Eugen Tomac.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor