Noii "leproşi" ai Chinei: Autorităţile sigilează apartamentul unei familii întoarse din Wuhan, cu oameni înăuntru
focus
alte articole
În afară de presiunea asupra sistemului de sănătate şi asupra economiei, epidemia virusului Wuhan, care a lovit China la sfârşitul anului trecut, aduce la suprafaţă tot mai mult incapacitatea regimului comunist de a gestiona o situaţie atât de complexă.
Un film postat recent pe YouTube arată cum forţe de ordine din China sigilează uşa apartamentului unei familii proaspăt întoarse din Wuhan.
Incidentul, care aparent a avut loc în Nantong, provincia Jiangsu - aflată la 1000 de km de provincia Hubei care este focarul epidemiei - ilustrează, pe lângă răspândirea deja masivă a virusului, paranoia autorităţilor comuniste care nu au nici cea mai vagă idee despre modul în care ar putea administra criza.
Pe materialul video pot fi observaţi poliţişti, însoţiţi de ofiţeri în civil - extrem de răspândiţi în China, fiind de obicei angajaţi ai Ministerului Securităţii Chinei, care pun pe uşa unui apartament de bloc un avertisment "Această familie s-a întors recent din Wuhan. Feriţi-vă de ei". Aparent Poliţia înţepeneşte uşa cu bare de metal, în ciuda ţipetelor unei persoane închise înăuntru.
Incidentul împotriva celor ce au vizitat oraşul Wuhan, care nu este singular, subliniază lipsa de consideraţie a autorităţilor faţă de reguli sociale elementare.
Criza curentă cauzată de îmbolnăviri cu virusul Wuhan a speriat cetăţenii Chinei, iar muşamalizarea epidemiei de către autorităţi în prima luna a agravat lucrurile în mai multe moduri. În principal din cauza faptului că un număr de 5 milioane de locuitori ai oraşului Wuhan au putut să iasă din oraş înainte ca regimul să impună carantină. Mulţi dintre cei care au ieşit din oraş erau muncitori zilieri, care s-au răspândit preponderent în zona din jurul oraşului, la sate, unde populaţia este săracă şi puţin conştientă de importanţa păstrării igienei, astfel încât pericolul răspândirii virusului în zone rurale este mare.
O a doua problemă este muşamalizarea dimensiunii crizei de către regim, care agravează lipsa de credibilitate de care oricum "se bucură" Partidul Comunist Chinez. Amintirile despre muşamalizarea crizei de SARS care a lovit China în 2002-2003 este şi ea încă vie, astfel încât populaţia ia iniţiativa de a se apăra pe cont propriu, generând adesea situaţii neplăcute.
Pe măsură ce epidemia se răspândeşte, iar apariţia unei crize economice pare inevitabilă, regimului îi va fi tot mai greu să menţină controlul asupra informaţiei - care acum este strict controlată online.
Toate aceste evoluţii par să aibă un punct de convergenţă: iminenta cădere a celui mai represiv regim al planetei.