Virusul Wuhan: 5 milioane de oameni au ieşit din oraş înainte de carantină. Boala se transformă în forme mai uşor de răspândit

Adevăratele veşti proaste în ceea ce priveşte virusul Wuhan au fost transmise de autorităţile chineze într-o declaraţie făcută duminică.
Chinezi cu măşti după izbucnirea focarului de pneumonie
Chinezi cu măşti după izbucnirea focarului de pneumonie (mfa.gov.md)

În pofida numeroaselor rapoarte publicate în mass media cu privire la măsurile luate de regimul comunist chinez de a controla epidemia virusului Wuhan, o conferinţă de presă ţinută de primarul oraşului aruncă în aer întreagă strategie de combatere a virusului.

Carantina şi blocajele despre care vorbeşte presa au venit mult prea târziu, deoarece, după cum a dezvăluit primarul Wuhan, Zhou Xianwang, duminică, în timpul unei conferinţe de presă, aproximativ 5 milioane de locuitori părăsiseră deja Wuhan înainte de carantină din cauza vacanţei de Anul Nou.

După cum raportează publicaţia SCMP, mulţi dintre locuitorii oraşului Wuhan părăsiseră deja oraşul pentru vacanţă, în timp ce alţii s-au grăbit după ce blocajul a fost anunţat miercuri seara.

Drept urmare, numai 9 milioane de persoane au rămas în oraş după blocare, aproximativ o treime din aceştia şi nenumărate persoane potenţial purtătoare de coronavirus s-au răspândit deja în China.

Între timp, oficialii de sănătate chinezi au avertizat că abilitatea virusului de a se răspândi este din ce în ce mai puternică, iar cele mai proaste veşti posibile au venit din partea lui Ma Xiaowei, ministrul responsabil al Comisiei Naţionale de Sănătate din China (NHC), care a declarat într-o conferinţă de presă că s-a descoperit că noul virus poate fi transmis chiar şi în perioada de incubaţie, ceea ce nu s-a întâmplat cu SARS (sindrom respirator acut sever).

Cu alte cuvinte, câte zeci, dacă nu chiar sute de mii de transportatori Coronavirus au fugit în linişte şi ar putea să fi infectat până la alte 3-4 persoane fiecare, conform nivelului de transmisibilitate recunoscut oficial al virusului.

„Din observaţii, virusul poate fi transmis chiar şi în perioada de incubaţie”, a spus Ma, adăugând că perioada de incubaţie este de la 1 la 14 zile. „Unii pacienţi au temperaturi normale şi există multe cazuri mai blânde. Sunt vectori de transmisie ascunşi ”, a afimat el.

După cum a spus Ma, chiar mai dramatic este faptul că virusul s-a adaptat oamenilor şi pare să devină mai transmisibil: "Există semne care arată că virusul devine din ce în ce mai transmisibil. Aceşti agenţi contagioşi" [purtători ascunşi] fac controlul focarului mult mai dificil".

Chiar şi autorităţile chineze par să renunţe: Li Bin, ministrul adjunct al NHC a declarat autorităţilor că măsurile severe pe care le-au luat pentru a controla răspândirea virusului - precum emiterea unor interdicţii de călătorie şi blocarea oraşelor - ar întârzia cel puţin vârful epidemiei şi „ar face rost timp pentru a combate următoarea etapă a focarului”, potrivit SCMP.

Aparent, China se pregăteşte deja de „următoarea etapă a focarului”.

Pentru a ajuta la combaterea epidemiei, care a închis 17 oraşe, Ma a spus că au fost trimişi 2.360 de medici militari şi civili şi asistente la Wuhan, oraşul în care focarul a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul lunii trecute. Pe măsură ce presiunea a crescut asupra spitalelor oraşului, sistemul medical s-a apropiat din ce în ce mai mult de colaps.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe