Noi acuzaţii halucinante de la Tiraspol: Moldova se pregăteşte de un război împotriva Transnistriei şi Rusiei
Forţele armate moldoveneşti sunt antrenate pentru un eventual război împotriva Transnistriei şi a Federaţiei Ruse, a afirmat pentru RIA Novosti deputatul aşa-numitului Consiliului Suprem al nerecunoscutei republici separatiste moldoveneşti nistrene, Andrei Safonov, analist politic.
În afirmaţiile sale, Safonov s-a referit la antrenamentele de desantare în cadrul exerciţiului „Swift Response 2024”, care s-a desfăşurat pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor moldoveni şi americani în parioada 13-14 mai, anunţ făcut de Ministerul Apărării de la Chişinău.
„Peste 200 de militari moldoveni şi americani vor efectua sărituri din două aeronave militare C-130 Hercules, din dotarea Forţelor Armate SUA, folosind sistemul de paraşute MC6/T-11. Militarii Batalionului cu Destinaţie Specială ʻFulgerʼ, precum şi militarii din Divizia aeropurtate 82 din Statele Unite ale Americii vor efectua sărituri demonstrative în masă, de la o altitudine de 350 metri.
Pe parcursul desfăşurării exerciţiului, până pe 16 mai, vor avea loc deplasări ale unităţilor de tehnică militară pe drumurile naţionale din centrul şi nordul ţării. Scopul antrenamentelor este dezvoltarea capacităţilor şi ridicarea nivelului de interoperabilitate între militarii participanţi, precum şi punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedeelor moderne de pregătire militară individuală şi colectivă”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării.
Politologul transnistrean, amplificând informaţiile oferite de oficialii moldoveni, a declarat pentru presa rusă că „Ministerul moldovean al Apărării a anunţat exerciţii moldo-americane de amploare „Swift Response-2024”. Acestea se desfăşoară pe teritoriul republicii în perioada 9-16 mai sub conducerea comandamentului american în Europa şi Africa”.
Deşi autorităţile moldovene au vorbit despre 200 de militari moldoveni şi americani, deputatul transnistrean a afirmat că „la manevre participă 400 de militari ai Brigăzii de infanterie motorizată 'Moldova', ai Batalionului cu Destinaţie Specială ʻFulgerʼ ai Armatei Naţionale şi ai Diviziei aeropurtate 82 a SUA”. De asemenea, vor fi implicate două avioane militare americane C-130 Hercules, a adăugat Safonov, fără să specifice că ele vor fi folosite pentru săriturile cu paraşuta.
Deşi guvernarea de la Chişinău, precum şi preşedinta Maia Sandu au declarat în nenumărate rânduri că rezolvarea conflictului transnistrean va fi realizată doar pe cale paşnică, deputatul aşa-numitului Consiliului Suprem de la Tiraspol a menţionat că „totalitatea exerciţiilor militare desfăşurate în Moldova în anii 2023-2024 este o pregătire a trupelor moldoveneşti pentru un eventual război împotriva Transnistriei şi a Rusiei”.
Mai mult decât atât, Safonov foloseşte, în declaraţiile sale pentru presa rusă, tradiţionala retorică a Kremlinului privind unirea Republicii Moldova cu România, acuzând statul român că intenţionează să-şi introducă trupele „în ţările în care cetăţenii săi sunt ʻasupriţiʼ”.
„Sub zgomot, în tumultul sângeros, este mai uşor de anexat întreaga fostă RSS Moldovenească la România sub pretextul ʻprotecţiei cetăţenilor româniʼ. Acesta este scopul proiectului de lege al Ministerului român al Apărării Naţionale, care presupune introducerea de trupe româneşti în ţările în care cetăţenii acestei ţări sunt ʻasupriţiʼ”, a declarat Safonov.
De menţionat este faptul că sub pretextul „apărării cetăţenilor asupriţi”, Federaţia Rusă a atacat un şir de state, foste membre ale Uniunii Sovietice, desfăşoară un război brutal împotriva Ucrainei, iar Republica Moldova nu o dată a fost ameninţată de Kremlin în acest sens. O mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova vorbesc limba rusă, întrucât a fost predată în şcoli ca disciplină obligatorie o perioadă îndelungată, chiar şi după declararea independenţei în 1991.
Făcând referire la antrenarea paraşutiştilor, Andrei Safonov a mai insinuat că aceste antrenamente ar avea drept scop „capturarea oraşele transnistrene cu participarea trupelor occidentale şi româneşti şi, în acelaşi timp, atacarea obiectivelor militare ruseşti din Transnistria. În acest context, coeziuea militară a trupelor ruseşti şi transnistrene ar trebui să fie consolidată, precum şi puterea militară a forţelor aliate ale Rusiei şi Transnistriei ar trebui să fie îmbunătăţită în toate modurile posibile”.
De asemenea, el a atras atenţia asupra planurilor Ministerului moldovean al Apărării de a organiza noi exerciţii ale rezerviştilor armatei naţionale, care vor avea loc în perioada 20-24 mai şi 27-31 mai. Safonov a spus că acestora le-au fost deja trimise citaţii pentru a se prezinta la centrele de instruire, acţiunea având drept scop, de fapt, verificarea aptitudinilor rezerviştilor şi familiarizării acestora cu echipamentul şi armamentul din dotarea Armatei Naţionale. Conform programului de pregătire, aceştia vor studia regulamentele militare şi vor participa la şedinţe de tragere.
Folosind conceptul de neutralitate scris în Constituţia Republicii Moldova, Kremlinul a acuzat-o în nenumărate rânduri pe preşedinta Maia Sandu de pregătirea statului pentru un eventual război, referindu-se la faptul că odată cu venirea ei la conducerea ţării s-a investit mai mult în armată, iar odată cu începerea războiului dus de Rusia în Ucraina, guvernarea a pus accent tot mai mare pe securitate.
În acest context, fostul judecător la Curtea Constituţională, Alexandru Tănase, a declarat anterior că Moldova nu se poate ascunde după conceptul de neutralitate în timp ce Ucraina este atacată de Rusia.
„Nu putem fi neutri în raport cu Ucraina în acest război, din cauză că ruşii omoară oameni, copii, femei. Nu putem fi neutri când teritoriul nostru a fost tranzitat de milioane de oameni care au fugit din calea războiului. Nu putem fi neutri când cineva a venit să-l omoare pe vecinul tău. Trebuie să iei o parte.
Moldova a decis să-şi sprijine vecinul şi este absolut fantastic şi o decizie corectă nu doar din perspectiva zilei de astăzi faţă de Ucraina. Moldova a ales să fie de partea corectă a istoriei. Asta nu se va uita niciodată. Războiul, pe lângă dimensiunea dramei pe care o comportă, deschide şi oportunităţi de resetare a situaţiei, inclusiv a situaţiei din Transnistria”, a declarat Tănase într-un interviu pentru Radio Chişinău.
Fostul judecător a mai specificat că, de fapt, conceptul de neutralitate a apărut în Republica Moldova la „presiunea Federaţiei Ruse pe care a acceptat-o guvernarea de la acea vreme, după care au adoptat-o în Constituţie”.
Neutralitatea înseamnă, în opinia lui Alexandru Tănase, crearea unor obstacole de ordin juridic pentru Republica Moldova de a se înarma şi de a face parte din anumite structuri politico-militare. „Asta s-a făcut nu cu scopul de a consolida Republica Moldova, dar cu scopul de a o face cât mai vulnerabilă, o victimă uşoară în cazul în care Rusia ar dori să-şi recupereze teritoriile pierdute în 1991”, a explicat avocatul.