Curtea Constituţională de la Chişinău dă undă verde modificării Constituţiei în sensul aderării la UE / Maia Sandu: Este meritul vostru, dragi cetăţeni

Maia Sandu şi Roberta Metsola, la Adunarea „Moldova europeană” (presedinte.md)
Maria Maevschi
31.10.2024

Curtea Constituţională (CC) de la Chişinău a validat, în seara zilei de joi, 31 octombrie, referendumul Republican Constituţional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, în Constituţia Republicii Moldova se vor face automat modificările pentru care au votat 50,4 la sută dintre moldoveni la referendumul din 20 octombrie.

„Astăzi, Curtea Constituţională a pronunţat o hotărâre prin care a confirmat rezultatele referendumului republican constituţional din 20 octombrie 2024. După cum ştiţi, referendumul a fost organizat după pronunţarea avizului Curţii Constituţionale din 16 aprilie 2024, care a reţinut că iniţiativa de revizuire a Constituţiei Republicii Moldova prin referendum în sensul adăugării unor prevederi referitoare la direcţia politică a statului şi la aderare Republicii Moldova la Uniunea Europeană corespunde limitelor temporale şi materiale de revizuire a Constituţiei.

Hotărârea pronunţată astăzi a avut la bază o sesizare a Comisiei Electorale Centrale, care a totalizat rezultatele referendumului republican constituţional din 20 octombrie. În sesizarea sa, Comisia Electorală Centrală i-a comunicat Curţii că cetăţenii s-au prezentat la vot într-o proporţie de 50-72% din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale şi că majoritatea au răspuns „ʻDAʼ la întrebarea: ʻSusţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană adoptând legea privind modificarea Constituţiei”, a declarat preşedinta Înaltei Curţi, Domnica Manole.

Totodată, magistrata a ţinut să menţioneze că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus la Comisia Electorală Centrală o contestaţie în care a menţionat că în cadrul scrutinului ar fi fost comise încălcări în cadrul unor secţii de votare constituite în străinătate.

Mai mult decât atât, comuniştii s-au adresat cu o solicitare şi Comisiei Electorală Centrală solicitându-i să declare nule rezultatele alegerilor din circumscripţia electorală numărul 38 pentru secţiile de votare constituite în străinătate sau să dispună renumărarea voturilor.

„Cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului Republican Constituţional din 20 octombrie 2024, Curtea a reţinut că iniţiativă legislativă de revizuire a Constituţiei a fost înaintată spre avizare Curţii Constituţionale de 46 de deputaţi, adică mai mult de o treime din numărul deputaţilor din Parlament, fiind respectată una din condiţiile din Constituţie.

Textul supus referendumului Republican în vederea modificării Constituţiei nu afectează caracterul suveran, independent şi unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanente. De asemenea, conţinutul iniţiativei de revizuire a Constituţiei nu presupune suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”, a precizat Domnica Manole.

Totodată, preşedinta Curţii Constituţionale a punctat că legea pentru modificarea Constituţiei, adoptată la 20 octombrie 2024, prin referendum Constituţional, intră în vigoare la data publicării în monitorul oficial al Republicii Moldova, a hotărârii Curţii Constituţionale, iar Constituţia se va republica în monitorul oficial al Republicii Moldova.

În context, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris într-o postare pe pagina sa de socializare că Înalta Curte a decis: integrarea europeană va fi introdusă în Constituţie!

„Împreună am câştigat această bătălie şi obiectivul nostru a fost îndeplinit. Este meritul vostru, dragi cetăţeni - datorită votului vostru, am fost mai puternici decât furtul lor. Duminică mai avem o bătălie de dat, pentru ca aderarea la Uniunea Europeană să devină o realitate cât mai repede.

Dragi cetăţeni, lucrurile mari se fac pe paşi. Primul pas a fost făcut. A rămas pasul 2 - duminică să câştigăm alegerile. Iar imediat după aceasta, să ne asigurăm că devenim stat membru al UE până în 2030. Ieşiţi la vot, căci altfel riscăm să pierdem tot ce avem”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor