Netanyahu se va întâlni cu Putin pentru a discuta despre prezenţa militară rusă în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va întâlni săptămâna viitoare la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre implicarea militară tot mai mare a Rusiei în Siria şi despre implicaţiile acestei mişcări pentru Israel.

În săptămânile recente, Rusia şi-a intensificat în mod substanţial fluxul de echipamente militare trimise guvernului sirian şi a început să construiască ceea ce pare să fie propria sa bază militară pe coasta siriană. Aceste mişcări reflectă eroziunea puterii lui Assad în faţa rebelilor, susţine Washington Free Beacon.

În cadrul întâlnirii din Moscova premierul israelian va prezenta ameninţările cu care se confruntă Israelul ca urmare a fluxului tot mai mare de arme avansate trimise către Siria şi datorită transferului de arme letale către Hezbollah şi alte grupuri teroriste, arată o declaraţie din partea biroului lui Netanyahu.

Pentagonul a raportat despre aparenta construire a unei baze ruseşti pe un aerodrom situat în apropiere de oraşul-port Latakia, o fortăreaţă a susţinătorilor preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Pe lângă prezenţa a aproximativ 200 de soldaţi ai Marinei ruse la acea bază, au fost observate un turn de control mobil pentru traficul aerian, unităţi de găzduire temporare precum şi componente ale unui sistem de apărare antiaeriană. O medie de două avioane militare de transport ruseşti au aterizat zilnic pe acel aerodrom în ultimele zile. O sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că ruşii lucrează la îmbunătăţirea pistei de aterizare.

Website-ul israelian Ynetnews a raportat la începutul acestei luni că Rusia plănuieşte să trimită luptători şi elicoptere militare la o bază siriană pentru a desfăşura atacuri împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria. Citând surse diplomatice, website-ul de ştiri a declarat că Moscova se teme de influenţa tot mai mare a acestui grup asupra islamiştilor radicali din fostele republici ale Uniunii Sovietice. Analiştii occidentali suspectează că principalul interes al lui Putin este susţinerea regimului din Damasc, care a oferit Moscovei un punct de sprijin solid pentru extinderea prezenţei ruseşti în Orientul Mijlociu.

Un oficial al Pentagonului a declarat că Rusia încă nu a trimis avioane şi elicoptere de luptă în Siria.

Comasarea militară rusească este coordonată cu Iranul, care este principalul susţinător al lui Assad. Câteva sute de luptători iranieni au pătruns în Siria pentru a lupta împotriva forţelor rebele din ţara arabă. Generalul iranian Qasem Soleimani, care a vizitat Moscova în urmă cu o lună, aparent ar fi vizitat din nou capitala rusă săptămâna trecută pentru a coordona poziţiile. Nu există încă nicio indicaţie că Moscova plănuieşte să introducă trupe terestre în Siria, dar analiştii nu exclud această posibilitate.

Israelul şi Rusia au relaţii bune şi niciuna dintre cele două nu doreşte ca forţele lor aeriene să se intre în conflict în privinţa Siriei. Misiunile Israelului au fost direcţionate exclusiv împotriva armamentului destinat grupului Hezbollah şi nu împotriva regimului lui Assad. Totuşi, greşeli pot să apară şi ar fi important ca Israelul şi Rusia să stabilească nişte reguli de bază care vor preveni apariţia eventualelor greşeli. SUA, care a fost activă în spaţiul aerian sirian în fiecare zi de la începutul campaniei sale aeriene împotriva Statului Islamic, va fi nevoită la rândul ei să aibă un fel de relaţie de colaborare cu ruşii, dacă aceştia încep să opereze deasupra Siriei.

În Războiul Yom Kippur din 1973, se crede că mai mult de 12 ruşi au fost ucişi când o bombă, ce a fost lansată în timpul unui atac aerian israelian asupra sediului armatei siriene din Damasc, nu a ajuns la destinaţie şi a lovit un centru cultural sovietic. De asemenea, au existat câteva victime când un cargobot rusesc a fost scufundat într-un port sirian în timpul unui atac israelian. Nu existat nicio confruntare directă ruso-israeliană.

Uniunea Sovietică a fost primul stat care a recunoscut Israelul în 1949.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe