Rusia va ajuta la “îmbunătăţirea” centrifugelor Iranului

Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară.
Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Şeful agenţiei nucleare iraniene a declarat marţi că Rusia este pregătită să ajute la “dezvoltarea” centrifugelor folosite pentru îmbogăţirea uraniului.

Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, a discutat despre această cooperare cu Rusia după o întâlnire ce a avut loc la Viena cu Serghei Kirienko, directorul companiei ruseşti de stat Rosatom.

Salehi a explicat că Rusia va ajuta la “îmbunătăţirea centrifugelor Iranului” ca parte a acordului nuclear încheiat în luna iulie între Teheran şi marile puteri, conform Washington Free Beacon.

Subliniind că Rusia este una dintre ţările pioniere în domeniul nuclear, Salehi a declarat că prin acest proces de îmbunătăţire, centrifugele vor fi capabile să producă izotopi stabili.

Salehi a mai susţinut că, în baza acordului nuclear, Rusia va cumpăra uraniul îmbogăţit al Iranului şi va furniza Teheranului uraniu natural, un schimb pe care el, aparent, l-a discutat deja cu oficialii ruşi.

Aceasta nu este singura dovadă a cooperării dintre cele două ţări. Luna trecută, s-a raportat că Iranul va cumpăra din Rusia patru sisteme de rachete sol-aer S-300 pentru 900 milioane de dolari.

Anunţul de marţi al lui Salehi are loc într-un moment în care Rusia îşi intensifică ajutorul militar acordat regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat major al Iranului. Administraţia Obama, care susţine rebelii sirieni ce luptă împotriva lui Assad, a avertizat Rusia să nu îşi intensifice implicarea militară în Siria, însă Moscova a insistat că mişcarea sa este necesară în lupta împotriva Statului Islamic în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.