Rusia va ajuta la “îmbunătăţirea” centrifugelor Iranului

Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară.
Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Şeful agenţiei nucleare iraniene a declarat marţi că Rusia este pregătită să ajute la “dezvoltarea” centrifugelor folosite pentru îmbogăţirea uraniului.

Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, a discutat despre această cooperare cu Rusia după o întâlnire ce a avut loc la Viena cu Serghei Kirienko, directorul companiei ruseşti de stat Rosatom.

Salehi a explicat că Rusia va ajuta la “îmbunătăţirea centrifugelor Iranului” ca parte a acordului nuclear încheiat în luna iulie între Teheran şi marile puteri, conform Washington Free Beacon.

Subliniind că Rusia este una dintre ţările pioniere în domeniul nuclear, Salehi a declarat că prin acest proces de îmbunătăţire, centrifugele vor fi capabile să producă izotopi stabili.

Salehi a mai susţinut că, în baza acordului nuclear, Rusia va cumpăra uraniul îmbogăţit al Iranului şi va furniza Teheranului uraniu natural, un schimb pe care el, aparent, l-a discutat deja cu oficialii ruşi.

Aceasta nu este singura dovadă a cooperării dintre cele două ţări. Luna trecută, s-a raportat că Iranul va cumpăra din Rusia patru sisteme de rachete sol-aer S-300 pentru 900 milioane de dolari.

Anunţul de marţi al lui Salehi are loc într-un moment în care Rusia îşi intensifică ajutorul militar acordat regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat major al Iranului. Administraţia Obama, care susţine rebelii sirieni ce luptă împotriva lui Assad, a avertizat Rusia să nu îşi intensifice implicarea militară în Siria, însă Moscova a insistat că mişcarea sa este necesară în lupta împotriva Statului Islamic în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe