SUA către Rusia: Assad trebuie să se retragă pentru a permite încheierea unui acord politic

Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013 (Lefteris Pitarakis - WPA Pool / Getty Images)

În condiţiile în care Moscova continuă să ofere suport Damascului, SUA a declarat Rusiei că preşedintele sirian Bashar al-Assad trebuie să se retragă de la putere pentru a permite încheierea unui acord politic în ţara arabă.

Secretarul de stat american John Kerry a făcut această cerere marţi, în timpul unui apel telefonic către ministrul rus de externe Serghei Lavrov, susţine o declaraţie făcută de Departamentul de Stat al SUA.

Apelul telefonic al lui Kerry a avut loc la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a susţinut ajutorul militar rusesc acordat guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Putin a declarat că grupul Statul Islamic nu poate fi înfrânt fără a coopera cu Damascul şi a cerut altor ţări să se alăture cauzei.

“Secretarul Kerry a declarat că suportul continuu al Rusiei pentru preşedintele Assad riscă să amplifice şi să extindă conflictul şi să submineze obiectivul nostru comun în lupta contra extremismului”, a susţinut Departamentul de Stat.

Kerry “a confirmat angajamentul SUA de a lupta împotriva Statului Islamic într-o coaliţie formată din peste 60 de ţări, în cadrul căreia Assad nu va fi niciodată un membru credibil, şi a subliniat faptul că SUA va accepta rolul constructiv al Rusiei în eforturile depuse împotriva Statului Islamic”, a adăugat Departamentul de Stat.

În apelul său telefonic, Kerry a recunoscut că nu există o soluţie militară pentru criza siriană ce persistă de mai bine de 4 ani şi a făcut apel la o soluţie politică care să aducă pacea în ţara arabă, adăugând că acest obiectiv poate fi atins doar prin retragerea de la putere a liderului sirian.

Siria a fost cuprinsă de acest război civil din martie 2011. Peste 230.000 de oameni au fost ucişi şi peste 11 milioane au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

SUA şi aliaţii săi regionali – în special Qatar, Arabia Saudită şi Turcia – au susţinut militanţii care operează în interiorul Siriei încă de la începutul crizei cu scopul de a-l înlătura de la putere pe Assad.

Administraţia Obama a prezentat deja un program în valoare de 500 milioane de dolari pentru a pregăti şi înarma 5.000 de militanţi “moderaţi” din Siria, care să lupte împotriva Statului Islamic şi a guvernului lui Assad, dar conform Pentagonului numărul militanţilor va fi cuprins între 12.000 şi 15.000.

Conform unui raport publicat luni de New York Times, Rusia foloseşte spaţiul aerian al Iranului şi Irakului pentru a transporta pe calea aerului echipament şi personal militar în provincia siriană vestică Latakia, o fortăreaţă a preşedintelui Assad.

Cel puţin şapte avioane militare de transport ruseşti Antonov An-124 au decolat de la o bază din Rusia în decursul săptămânii trecute pentru a transporta echipamente în Siria, folosind coridoarele aeriene iraniene şi irakiene, a raportat New York Times, citând oficiali americani.

Serviciile americane de informaţii au susţinut că aproximativ 200 de soldaţi ai Marinei ruse şi 6 tunuri ruseşti howitzer păzesc acum baza aeriană din Latakia.

Sâmbătă, Kerry l-a sunat pe Lavrov şi l-a avertizat că Washingtonul este foarte îngrijorat în legătură cu rapoartele care descriu o “comasare militară rusească iminentă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe