Rusia neagă că ar fi propus retragerea de la putere a preşedintelui sirian
alte articole
Rusia a negat rapoartele care susţin că Moscova i-a propus preşedintelui sirian Bashar al-Assad să renunţe la putere în 2012.
“Acest lucru poate fi verificat foarte uşor pe baza datelor de la începutul crizei siriene. Rusia a repetat la mai multe nivele că numai poporul sirian îşi poate determina viitorul, prin proceduri democratice”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Declaraţia lui Peskov este un răspuns la un interviu publicat marţi pe website-ul ziarului britanic The Guardian, în care fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a dezvăluit detalii ale unei întâlniri private din 2012 în cadrul căreia ambasadorul rus la ONU, Vitali Churkin, aparent ar fi făcut apel la “o modalitate elegantă prin care Assad să se retragă de la putere”.
Peskov, citat de agenţia de ştiri TASS, a respins comentariile, susţinând: “Pot doar să repet faptul că Rusia nu este implicată în schimbări de regimuri”. Peskov a făcut o referire la faptul că SUA a declarat Kremlinului că preşedintele sirian Bashar al-Assad trebuie să se retragă de la putere pentru a permite încheierea unui acord politic în ţara arabă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia va continua să trimită guvernului sirian echipamentele militare de care are nevoie pentru a lupta împotriva terorismului.
Washingtonul şi aliaţii săi şi-au exprimat temerile în legătură cu prezenţa militară rusă în Siria. Moscova a reacţionat susţinând că nu a ascuns niciodată cooperarea sa militară cu Siria şi că “specialiştii militari” sunt trimişi în mod deschis în statul arab, unde forţele guvernului lui Assad sunt implicate într-un conflict sângeros cu grupuri rebele susţinute din afara ţării.
Conform Pentagonului, Rusia a început să construiască un aeroport în provincia siriană de coastă Latakia, indicând faptul că Moscova doreşte să desfăşoare misiuni aeriene de acolo.
New York Times a raportat luni că Rusia foloseşte spaţiul aerian al Iranului şi Irakului pentru a transporta pe calea aerului echipament şi personal militar în provincia siriană vestică Latakia, o fortăreaţă a preşedintelui Assad.
Cel puţin şapte avioane militare de transport ruseşti Antonov An-124 au decolat de la o bază din Rusia în decursul săptămânii trecute pentru a transporta echipamente în Siria, folosind coridoarele aeriene iraniene şi irakiene, a raportat New York Times, citând oficiali americani.
Serviciile americane de informaţii au susţinut că aproximativ 200 de soldaţi ai Marinei ruse şi 6 tunuri ruseşti Howitzer păzesc acum baza aeriană din Latakia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.