Netanyahu intenţionează să-l demită pe şeful Apărării, în timp ce Israelul se gândeşte la un război în Liban [Surse]
Există speculaţii pe scară largă în mass-media israeliană potrivit cărora prim-ministrul Benjamin Netanyahu îl va demite în curând pe ministrul Apărării Yoav Gallant, ceea ce ar constitui o remaniere monumentală a cabinetului său, potrivit publicaţiei israeliene Ynet . Se pare că cei doi s-au contrazis în legătură cu strategia de război, în special cu privire la criza din nordul Israelului, o zonă care a fost atacată zilnic cu rachete şi drone de către Hezbollahul libanez.
„Proiectele acordului au fost deja redactate [...] Netanyahu se pregăteşte pentru demiterea lui Gallant în viitorul apropiat [...] Galant va fi concediat de Netanyahu”, a relatat luni publicaţia amintită, potrivit Zero Hedge.
Se pare că Gallant doreşte să evite escaladarea imediată a războiului cu Hezbollah în nord, intrând în conflict cu şeful Comandamentului de Nord al armatei, Ori Gordin, care solicită guvernului să aprobe o operaţiune pe scară largă în Liban pentru a distruge Hezbollah.
Gallant a fost, de asemenea, în centrul unei controverse aprinse cu privire la încheierea unui acord de pace şi a unui schimb de ostatici cu Hamas. Şeful Apărării este în favoarea obţinerii rapide a unui acord, la care Netanyahu s-a opus, preferând în schimb o soluţie militară.
Această diviziune politică la vârf s-a reflectat, de asemenea, în agitaţia de pe străzi, Tel Aviv-ul fiind zdruncinat timp de zile şi săptămâni de protestele la care au participat sute de mii de persoane. Manifestaţiile sunt conduse de familiile victimelor ostaticilor, care îl acuză pe Netanyahu de amânarea unui acord de armistiţiu.
„Gallant a primit deja mesajul că există intenţia de a-l înlătura şi de a-l înlocui cu Gideon Saar. [...] Premierul este aproape de a lua această decizie. Nu a fost încă luată, dar este aproape”, au afirmat surse citate de publicaţia israeliană.
Dar, în acest moment, chestiunea Hezbollah şi strategia Israelului cu privire la ceea ce urmează este principala problemă care divizează.
Potrivit Times of Israel, generalul-maior Ori Gordin, şeful Comandamentului de Nord al Forţelor de Apărare ale Israelului, face presiuni asupra factorilor de decizie pentru a lansa o incursiune pe scară largă în Liban, în timp ce Gallant şi şeful Statului Major al Forţelor de Apărare ale Israelului, Herzi Halevi, şi-au exprimat îndoiala cu privire la lansarea unui război împotriva Hezbollah, considerat a fi un inamic mai redutabil decât grupul terorist Hamas cu care Israelul luptă în prezent în Gaza, au relatat duminică şi luni Kan News şi Channel 13 News.
Potrivit rapoartelor, Gallant consideră că nu este momentul potrivit pentru o astfel de acţiune şi doreşte să dea o şansă eforturilor de a ajunge la o soluţie diplomatică în nord şi la un acord de încetare a focului şi de schimb de ostatici în Gaza.
Dacă Netanyahu îl demite pe Gallant, acest lucru ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Washingtonul. Tensiunile interne din cabinetul israelian s-au axat, de asemenea, pe gestionarea relaţiei cu Statele Unite şi pe evitarea periclitării transferurilor de arme.
Administraţia Biden pare să favorizeze „moderaţii” din cadrul coaliţiei guvernamentale, iar Casa Albă Biden/Harris ar dori să vadă un fel de acord de încetare a focului înainte de alegerile din noiembrie, ceea ce s-ar traduce probabil printr-un impuls la urne. Dar acest lucru pare foarte puţin probabil, având în vedere modul în care decurg lucrurile în Gaza.